UKRAINAKONFLIKTEN Trots ökande svårigheter påstås president Zelenskyj att den ukrainska offensiven mot de ryska försvarslinjerna gör framsteg. Motoffensiven, som inleddes i juni, har stött på kritik och förluster, och tvivel har rests kring dess strategiska effektivitet och förmåga att vinna territorium.

Den ukrainska militären gör framsteg långsamt men säkert i sin framryckning mot de ryska försvarslinjerna, hävdar president Volodomyr Zelenskyj. Tidigare medierapporter har antytt att Kievs västerländska stöd inte längre har fullt förtroende för motoffensiven.

— Vi kan se i vilka riktningar vi rör oss framåt. Det är mycket svårt för oss, eftersom det finns tung minläggning, tusentals minor, sade den judiske presidenten under en presskonferens på onsdagen när han frågades om den väpnade kampanjen mot Ryssland.

Trots detta insisterade Zelenskyj, som talade tillsammans med Finlands premiärminister Petteri Orpo som besökte Kiev, att enligt rapporter från militären ”rör vi oss gradvis framåt. Långsamt, men åt rätt håll.”

Den ukrainska regeringen inledde sitt mycket omtalade motanfall mot Ryssland i början av juni, men har hittills inte lyckats bryta igenom de ryska linjerna eller göra några betydande territoriala vinster. Kiev har enligt ryska militära bedömningar och rapporter i västerländska medier lidit betydande förluster.

New York Times rapporterade denna vecka att tjänstemän i USA var kritiska till den ukrainska militära strategin och hävdade att Kiev borde ha koncentrerat sina styrkor för en avgörande attack i en riktning mot söder istället för att sprida dem längs en lång front. Tidningen föreslog att Zelenskyj ”inte vill framstå som om han ger upp försöken att återta förlorat territorium” i öst genom att flytta styrkor till andra platser.

Rysslands president Vladimir Putin beskrev Kievs taktik på onsdagen och sade:

— De släpper [ukrainska soldater] på våra minfält, under vår artillerield, och agerar som om dessa inte alls är deras egna medborgare. Det är förbluffande.

Enligt den ryska militärens senaste bedömning uppgår de ukrainska förlusterna sedan starten av motoffensiven till över 43 000 militärpersonal och nästan 5 000 militära fordon, inklusive minst 25 europeiska Leopard-stridsvagnar och 21 amerikanska Bradley-stridsfordon. Det ryska försvarsministeriet har tidigare uppgett att man sammanställer sina siffror om ukrainska förluster efter avlyssning av den ukrainska militärens kommunikation.

Trots de uteblivna framgångarna och stora förlusterna visar en färsk undersökning att svenskar är bland de mest positiva i hela EU till att fortsätta finansiera kriget med vapen och pengar. Hela 93 procent av de tillfrågade i Sverige uppgav att de stödjer regeringens aggressiva Ukraina-politik. Stödet inom EU ligger i snitt på två tredjedelar av befolkningen medan endast var tredje person är positiv till fortsatta krigsinvesteringar i länder som Slovakien, Cypern och i Bulgarien.