UKRAINAKONFLIKTEN I likhet med The Duran podcast och den republikanske Missouri-senatorn Josh Hawley tror den vitryske presidenten att USA och hela väst är på väg att överge Ukrainas sittande judiske president.

Nordfront skrev i veckan om The Durans analys av Ukrainas president Volodomyr Zelenskyjs aktuella USA-besök, där en av reflektionerna var att delar av den politiska eliten i USA och övriga väst nu på allvar börjar ifrågasätta det ukrainska ledarskapet. I artikeln noterades vidare att det väst som tidigare förbjöd Zelenskyj att förhandla med Ryssland, nu kräver att han ska göra det. Det konstaterades också att såväl accepterande av fredsförhandlingar, som vägran att uppta sådana, riskerar att göra Ukrainas president till en måltavla för vedergällning.

Inför helgen levererade Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko sitt bidrag till den debatten, när han förutspådde västs snara ”dumpande” av Zelenskyj. Lukasjenkos vederhäftighet och saklighet brukar ifrågasättas i västliga mainstreammedier. Den här gången sammanfaller hans iakttagelser och reflektioner med sådana som levererats av ”etablerade” politiker och journalister i väst. Under ett regeringsmöte på fredagen hävdade den vitryske presidenten:

— Washington har givit sina allierade klartecken att överge den ukrainske presidenten Volodomyr Zelenskyj, då han blivit dem en black om foten.

"Amerikansk påverkan bakom spannmålskonflikt"

Lukasjenko pekade på den pågående spannmålskonflikten mellan Polen och Ukraina som ett exempel på en ny policy från USA:s och västs sida gentemot det ukrainska ledarskapet, och noterade att även om Warszawa nyss var en av Zelenskyjs allra mest hängivna supportrar, är man där nu ytterst kritiskt inställd till denne sin granne och forne partner.

Förändringen ägde enligt Lukasjenko rum i samband med att Polen tillsammans med Ungern och Slovakien ensidigt förbjöd import av ukrainskt spannmål, trots att EU valt att häva ett embargo som tillämpats på de tre plus Rumänien och Bulgarien. Kiev anmälde då i sin tur de tre länderna till Världshandelsorganisationen.

— Tror ni att Polen sätter press på fattiga Ukraina idag utan anledning? Nej, de har fått klartecken från utlandet: ”Vi måste dumpa den här Zelensky, vi är trötta på honom”, sa Lukasjenko.

Han noterade att USA har ett presidentval om knuten och föreslog att ingen kommer att bry sig om Zelenskyj i det skedet. USA:s president Joe Biden försäkrade på fredagen visserligen att Washington kommer att hålla fast vid Zelenskyj under hela Ukrainakonflikten och han tillkännagav att USA-tillverkade Abrams-stridsvagnar börjar anlända till Ukraina nästa vecka.

Samtidigt fastslog Zelenskyj, som är på sitt andra krigstidsbesök i Washington, att Kievs fortsatta kamp mot Ryssland ”förutsätter uthållig amerikansk militär hjälp” och klargjorde att om man inte får detta stöd, så ”kommer kriget förloras”.

Hittills har Biden-administrationen spenderat 115 miljarder dollar på militärt och ekonomiskt bistånd till Kiev, och har ett antal gånger bett kongressen godkänna ytterligare 24 miljarder dollar vid kommande månadsslut.

Växande motstånd i USA

Men ett växande antal övervägande republikanska lagstiftare har börjat motsätta sig finansierandet av Zelenskyj-administrationen med amerikanska skattebetalares pengar – i synnerhet som den finansierade sidans krigslycka så länge har uteblivit.

Sålunda dundrade republikanske senatorn Josh Hawley från Missouri på onsdagen att USA borde sluta ösa ändlösa mängder pengar över Ukraina, särskilt eftersom Kiev ”inte har något att visa upp i gengäld”. Senatorn syftade uppenbarligen på Kievs omtalade och våldsamt överreklamerade sommarmotoffensiv, som inte inbringat några territoriella landvinningar.

Hawley krävde att hans land från detta nu ”inte spenderar så mycket som en dollar på Ukraina” och tillade att vad som i själva verket borde genomföras är en grundlig revision av de miljarder som redan spenderats. Senatorn uppmanade även ”Tyskland och övriga europeiska allierade” att följa USA:s exempel och avsluta sitt finansiella flöde till Ukraina.