UKRAINA Regeringen föreslår ett nytt stödpaket till Ukraina till ett värde av cirka 3,4 miljarder kronor. Sverige har hittills skänkt materiel till ett värde av 17 miljarder kronor.

Försvarsminister Pål Jonson meddelade under en pressträff att regeringen föreslår ytterligare ett stödpaket till Ukraina. Detta stödpaket skulle utgöras av ammunition till materiel från tidigare svenska stödpaket, framför allt till stridsfordon 90. Det innehåller även reservdelar till stridsfordon 90, stridsvagn 122 samt artilleripjäsen Archer.

— Ukrainarna har signalerat till oss att de har mycket stora behov av nya stödpaket, framför allt ammunition och reservdelar, säger Pål Jonson.

Stödpaketets värde beräknas vara cirka 3,4 miljarder kronor. Riksdagen och finansutskottet har i veckan kallats in extra för att klubba igenom förslaget. Detta skulle bli det trettonde stödpaketet. Sverige har hittills skänkt materiel till ett värde av 17 miljarder kronor.

— Det finns självfallet begränsningar även i Sveriges förmåga att stötta Ukraina, och vi har tagit ett stort ansvar. Men det har varit viktigt, att stötta Ukraina är även att investera i vår egen säkerhet, säger Jonson.