UKRAINA Regeringen har beslutat om ett militärt och humanitärt vinterpaket till Ukraina värt fyra miljarder kronor.

Samma dag som det framkommit uppgifter om att luftvärnsrobotar från Ukraina slagit ner i Polen och dödat minst två personer går regeringen ut med ett nytt stödpaket till Ukraina som statsminister Ulf Kristersson på en pressträff beskriver som det ”i särklass största svenska bidraget humanitärt och militärt till Ukraina”.

Det rör sig om fyra miljarder kronor som, även om regeringen trycker på det humanitära behovet, till största delen handlar om militärt stöd. Tre miljarder går till militärt stöd i form av kvalificerade vapensystem, materiel, och vinterutrustning medan en miljard går till humanitärt stöd som förutom uppbyggnad av civil infrastruktur även handlar om minrörjning.

På pressträffen deltog Ulf Kristersson tillsammans med försvarsministern Pål Jonsson och bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell som presenterade regeringens vinterpaket och sedan svarade på frågor från media.

Kristersson sade inledningsvis att Sverige”till punkt och pricka följer Ukrainas prioriteringslista” och att det finns”ett vitalt svenskt intresse att på alla sätt hjälpa till” eftersom Ukraina enligt Kristersson återfinns i Sveriges ”omedelbara närhet”.

Enligt regeringsförklaringen, som Kristersson påminde om under presentationen, kommer Sverige med den nya regeringen stödja Ukraina än mer militärt och humanitärt än tidigare.

— Det här är ett större militärt stödpaket än samtliga åtta tidigare paket sammantaget, betonade Kristersson.

Under utfrågningen rådde viss förvirring bland pressen då regeringen inte ville berätta om vad det är för vapensystem som nu ska skickas till Ukraina och hur det kan komma att påverka svensk försvarsförmåga. En journalist från TT påpekade att luftvärnssystem ingår i Sveriges krigsorganisation, varpå försvarsministern svarade att det rör sig om ett ”kvalificerat system som varit högt efterfrågat av Ukraina”, men att han inte ville säga mer än så med hänvisning till operationssekretess.

De tre ministrarna fick även frågan om de kommer skicka artillerisystemet Archer som M och KD tidigare velat och fick svaret att detta är ett första av flera omfattande paket.