UKRAINAKONFLIKTEN Alla som anser att den ukrainska offensiven mot ryskockuperade områden går för långsamt borde ”hålla käft” och ”komma och försöka befria en kvadratcentimeter själva”. Detta enligt Ukrainas utrikesminister som tröttnat på kritiken.

Sedan Kiev inledde sin omtalade motoffensiv i början av juni för att återta områden som ockuperats av Ryssland har optimismen i väst alltmer börjat övergå till uppgivenhet. Enligt många bedömare går offensiven för långsamt och även om man lyckats befria ett antal byar man man ännu inte lyckats bryta igenom de starka försvarslinjer som Ryssland byggt upp i sydöstra Ukraina.

En som nu tröttnat på kritiken mot de uteblivna framgångarna är Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, som menar att de som ifrågasätter motoffensiven ”spottar i ansiktet” på de ukrainska soldaterna.

— Att kritisera den långsamma takten på motoffensiven är lika med att spotta i ansiktet på den ukrainska soldaten som offrar sitt liv varje dag, avancerar och befriar en kilometer av ukrainsk jord åt gången, sa Kuleba i samband med ett möte med EU:s utrikesministrar i Spanien på torsdagen.

— Jag skulle rekommendera alla kritiker att hålla käften. Kom till Ukraina och försök befria en kvadratcentimeter själva, fortsatte han.

Inför sommarens motoffensiv, som i vintras kallades för ”våroffensiven” i media, har väst försett Ukraina med en rad toppmoderna vapen, stridsfordon, artillerisystem och ammunition. Men enligt Kuleba behöver man mer vapen och förutom F-16-plan är det mest kritiska långdistansroboten Taurus, som den tyska regeringen nu överväger att skicka till kriget. I Tyskland är man dock rädda för att ukrainarna kommer att använda roboten för att slå till djupt inne i Ryssland.

— Det finns egentligen inte ett enda objektivt argument mot att ta det här beslutet, sa Kuleba om den tyska regeringens obeslutsamhet.

— Konstruktivt, vänligt och utan press uppmanar jag Tysklands regering att ta ett beslut som är rimligt.

Ukraina överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj uttryckte redan i början av sommaren att det omfattande militära bistånd som Ukraina mottagit inte är nog för att uppnå motoffensivens mål. Enligt Zaluzjnyj skulle Nato själva aldrig inleda en motoffensiv om man inte hade dominans i luften – något som Ukraina saknar- och att man därför behöver både F-16-plan och betydligt mer ammunition för att vinna kriget.