UKRAINAKONFLIKTEN Danmark och Nederländerna står redo att leverera F-16 stridsflygplan till Ukraina efter att ha fått godkännande från USA. Det historiska beslutet sägs markera en betydelsefull förstärkning av Ukrainas luftförsvar i kampen mot den pågående ryska invasionen.

Danmark och Nederländerna har under en längre tid uttryckt sin beredskap att skicka F-16 stridsflygplan till Ukraina, dock har man varit tvungen att avvakta på det slutgiltiga godkännandet från USA. Detta godkännande mottogs nyligen, vilket banade väg för en betydelsefull leverans av dessa flygplan.

På en militärbas i Eindhoven, Nederländerna, kunde premiärminister Mark Rutte slutligen bekräfta den kommande leveransen. Tillsammans med Rutte höll Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, en gemensam presskonferens där han beskrev beslutet som en ”historisk händelse”. Han uttryckte att detta steg kommer att ha en kraftfull och inspirerande effekt på Ukrainas luftförsvar och att varje tillkommande vapen är avgörande för att rädda liv.

Enligt Hufvudstadsbladet kommer Danmark att donera 19 F-16-plan till Ukraina. Zelenskyj bekräftade detta på sin Twitter, även om den exakta siffran inte ännu har bekräftats från nederländskt håll. Mette Frederiksen, Danmarks statsminister, betonade att denna gåva är ett tecken på det beständiga stödet från Danmark till Ukraina. Hon framhöll att oavsett hur långvarigt kriget må vara, kommer Danmarks stöd förblir oföränderligt och stabilt.

Långvarigt gnäll om flygplan

Kiev har länge önskat att få tillgång till F-16-planen för att öka sin förmåga mot den ryska aggressionen. Det är dock ännu oklart när de första planen kommer att skickas och hur lång tid leveransen kommer att ta. Rutte påpekade att F-16-planen inte kommer att omedelbart påverka krigsansträngningarna, utan att detta åtagande från Nederländerna är på lång sikt med målet att få planen i stridsklart skick så snart som möjligt.

Leveranserna av F-16-planen var beroende av det amerikanska godkännandet då dessa plan tillverkas i USA. Godkännandet gavs nyligen av USA:s judiske utrikesminister Antony Blinken, dock med villkoret att flygplanen inte skulle användas för attacker på ryskt territorium utanför de ockuperade områdena.

Besluten om leveranserna följde Zelenskyjs besök i Sverige, där han säkrade ett utökat samarbete om stridsfordonet CV90 och även visade intresse för möjligheten att använda Jas Gripen.

Nederländerna och Danmark, i en koalition med elva andra länder, kommer att leda träningen av ukrainska piloter för att använda F-16-planen. Den danska politikern Jakob Ellemann-Jensen meddelade att utbildningen av ukrainska piloter förväntas börja inom kort. Det prognostiseras att dessa piloter kommer att behöva mellan sex och åtta månaders intensiv träning.

Ukraina har tidigare förlitat sig på äldre flygplan, särskilt det rysktillverkade Mig-29. F-16-planen anses vara utrustade med modernare teknologi och större mångsidighet enligt experter inom området.