UKRAINAKONFLIKTEN Varken Nato eller Ryssland skulle genomföra en motoffensiv om man var i Ukrainas position, hävdar den ukrainska arméns överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj. Nu efterfrågar han mer stöd från väst för att kunna vinna kriget.

Från att ha varit en väldigt offentligt profil har den ukrainska arméns överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj varit väldigt osynlig sedan Ukraina inledde sin motoffensiv i början av juni. Detta har lett till spekulationer om att han varit skadad eller fått sparken,.

Men i en intervju i Washington Post som publicerats på fredagen framkommer det att han är väldigt kritisk till Natos krigshets. Innan Ukrainas offensiv varnade bland annat Tjeckiens president Petr Pavel, som har en bakgrund som ordförande i Natos militärkommitté, för att Ukraina skulle pressas in i en motoffensiv innan man var redo.

Detta bekräftas nu av Zaluzjnyj som till Washington Post ställer den retoriska frågan om vem som skulle gå på offensiven i Ukrainas position. Han påpekar att både Natos och Rysslands militära doktriner lär att man endast kan inleda en motoffensiv ifall man har dominans i luften, vilket Ukraina inte har.

— Och när Ukraina övergår till offensiva operationer, vilken doktron ska man följa? Natos? Den ryska federationens?, frågar sig Zaluzjnyj och hånar hetsen från väst:

— ”Ni har er egna doktrin. Ni har stridsvagnar, ni har några kanoner, ni har några pansarskyttefordon”, vad är det för snack?

Enligt Zaluzjnyj borde Ukraina som minst kunna matcha den ryska användningen av artilleri, något man inte ens är i närheten av och som väst inte kan hjälpa med.

— Detta är inte en show som hela världen ska se på och slå vad om. Varje dag, varje meter, måste betalas med blod. Utan rätt utrustning kommer dessa planer inte att funka alls. Men vi genomför [motoffensiven] ändå. Ja, kanske inte så snabbt som de som ser på showen önskar, men det är deras problem, säger överbefälhavaren.

För att Ukraina ska kunna lyckas med sin motoffensiv behöver man enligt Zaluzjnyj F-16-plan från väst och dessutom mycket mer ammunition.

Angående de moderna stridsvagnar som tidigare levererats och som ryssarna kunnat stoltsera med att man förstört i stor skala säger Zaluzjnyj:

— Vi fick inte Leopards-stridsvagnar för att åka runt i parader eller för att kändisar skulle kunna ta foton med dem. De levererades för kriget och på slagfältet är en Leopard inte en leopard utan ett mål [för ryssarna].