UKRAINAKONFLIKTEN Hittills har den ukrainska ”våroffensiven” inte lett till några framgångar. Istället har det lett till stora förluster och förstörda stridsvagnar från väst.

Under förra helgen inleddes den uppskjutna ukrainska våroffensiven, som numera istället beskrivs som en sommaroffensiv. Ukraina har i omgångar försökt att bryta igenom de ryska försvarslinjerna i Zaporizjzja och i Donetsk.

Flera bilder och filmklipp har spridits som visar hur amerikanska och europeiska stridsvagnar och andra bepansrade fordon förstörts av ryskt artilleri. Detta efter flera vågor av ukrainska försök att bryta igenom på samma platser.

Enligt det ryska försvarsministeriet uppgick de ukrainska förlusterna bara under fredagen till 1 240 män och 39 stridsvagnar, har RT rapporterat.

SD:s tidigare riksdagskanslichef och försvarsexpert Mikael Valtersson, som också har en bakgrund som befälhavare inom Försvarsmakten, gör dagliga uppdateringar på sin Twitter om kriget i Ukraina.

Valtersson skriver att de ryska trupperna under krigets inledande skede blev ”förlöjligade” som ”paradsoldater helt olämpade för ett riktigt krig” på grund av en rad fiaskon som rapporterades om i media. De ukrainska soldaterna har däremot fått ett rykte som extremt kompetenta, åtminstone i väst. Valtersson själv skriver att han överraskades av den ukrainska arméns stridsduglighet när ryska trupper invaderade landet. Denna bild kan dock enligt Valtersson komma att ändras:

Ifall den ukrainska motoffensiven misslyckas efter vad som framstår som ett oändligt antal självmordsbanzaiattacker kommer alla att bli lika chockade som man blev i mars 2022 [över de ryska soldaternas inkompetens], men denna gång över den överraskande ryska skickligheten och den lika överraskande ukrainska inkompetensen. Allt kan komma att förändras inom ett par veckor, även i informationskriget och detta kan komma att ha en enorm påverkan på västlig vilja att stödja Ukraina.

Valtersson tillägger att han har anklagats för att vara ”pro-rysk”, men att det i grund och botten handlar om att han inte ”köper västs narrativ om en värdelös rysk militär och den ensidiga pro-ukrainska propagandan” samtidigt som han är lika skeptisk till rysk propaganda. ”Men jag har alltid respekterat den ukrainska militären, både deras kvalitet och deras mod”, skriver Valtersson och tillägger att han är ”besviken” över hur motoffensiven genomförts hittills.

Innan offensiven varande flera personer, bland annat den tidigare Nato-generalen och Tjeckiens president Petr Pavel. att en framstressad offensiv innan Ukraina är redo kan komma att leda till massiva förluster.

— Det blir extremt farligt för Ukraina om denna motoffensiv misslyckas, för de kommer inte att få en till chans, åtminstone inte i år, sa Pavel till The Guardian i maj.

Krigets sponsorer i Washington och Bryssel uttryckte dock vid flera tillfällen under våren offentligt att Ukraina ”har fått allt de behöver” och att man förväntade sig en storoffensiv inom kort.

Zelenskyj kan vänta fortsatt stöd från Washington

I en intervju med CNN bedyrar dock talesmannen för Vita husets nationella säkerhetsråd John Kirby att Washington är fortsatt inställda på att stödja Kiev, oavsett ukrainska förluster.

— Detta är trots allt krig och det pågår hårda strider runt Bachmut och det pågår strider på andra platser längs frontlinjen som böjer sig från Donbass och ner mot Zaporizjzja. Och det är förväntat att det skulle bli förluster med ökande stridigheter, säger han.

Enligt Kirby vill Washington se till att Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj får den hjälp han behöver och inte bara från USA utan även från 50 andra länder som Kirby gör anspråk på att företräda.

— Det vi kommer att fokusera på är att när och hur Zelenskyj vill ta striden längs än den ena eller den andra linjen så kommer han att få det stöd han behöver, inte bara från USA men från 50 andra partners, säger Kirby,