UTRIKES USA väntas inom kort tillkännage att man kommer att skicka klusterbomber till Ukraina. Människorättsorganisationer vädjar nu till Washington att tänka om.

Det är New York Times som uppger att Vita huset inom kort kommer att meddela att man kommer att skicka så kallad klusterammunition, i folkmun ”klusterbomber”, till Ukraina. Enligt en källa i president Joe Bidens administration har Kiev länge krävt att USA skickar ammunitionen, som är förbjuden i över 100 länder.

Tidigare har Washington inte velat skicka klusterbomber då de ökar risken för att civila skadas drastiskt. Men nu anser man att klusterbomber kan vara den hjälp som Ukraina behöver för att bryta igenom de ryska försvarslinjerna under motoffensiven.

Nyligen uttryckte  Laura Cooper, som är biträdande försvarsminister med ansvar för Ryssland, Ukraina och Eurasien, att klusterbomber skulle vara särskilt effektiva mot ”starkt befästa ryska positioner på slagfältet”.

Enligt New York Times kommer USA att skicka 155 millimeters artilleriammunition kallad D.P.I.C.M som är laddad med en särskilt granat som sprängs i luften och sprider splittret över en yta. Förutom den uppenbara faran av att nedslagsområdet för den typen av ammunition är oförutsägbart innehåller klusterbomber många blindgångare. Dessa kan sedan ligga i jorden i decennier och utgöra en akut fara för civila.

Under en pressträff på torsdagen förklarade Pentagons talesman Pat Ryder att man noga överväger vilken typ av klusterammunition som man kan skicka till Ukraina. Ryder menar att man inte kommer att skicka ”äldre varianter” där fler än 2,35 procent av ammunitionen utgör blindgångare.

Klusterammunition som hittats i Donetsk.

Enligt människorättsorganisationer har klusterammunition redan använts av både Ryssland och Ukraina och man vädjar nu till Washington att tänka om.

— Det finns helt enkelt inget ansvarsfullt sätt att använda klusterammunition på, säger Brian Castner som är Amnesty Internationals vapenexport.

Varken USA, Ryssland eller Ukraina tillhör de länder som skrivit under internationella avtal om förbud mot överföring, produktion och lagring av klusterbomber.