DJUR & NATUR Lantbrukarnas riksförbund önskar att djurhållare får större frihet att välja när korna ska få gå ut på bete och när de ska hållas inomhus. Regeringen har även tillsatt en utredning med syfte att ”stärka konkurrenskraften” för svenska livsmedelsproducenter genom att slopa betesrätten, vilket väcker kritik bland forskare och aktivister.

För tillfället pågår en studie i flera län om hur kor påverkas av att inte släppas ut på sommaren. Resultatet från studien kommer att publiceras senare i år. SVT kommer även med uppgifter att diskussioner pågår inom regeringen för att slopa betesrätten för svensk nötkreatur för att uppnå ”Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd”. Även regeringen har tillsatt en utredning kring den slopade betesrätten där man bland annat kan läsa följande:

En särskild utredare ska analysera hur de svenska djurskyddsbestämmelserna påverkar svenska livsmedelsproducenters konkurrenskraft i förhållande till livsmedelsproducenter i andra medlemsstater inom EU.

Vidare ska utredaren undersöka möjliga åtgärder, inklusive regelförenklingar, för att med bibehållna högt ställda djurhållningskrav stärka konkurrenskraften för svensk livsmedelsproduktion. Utredaren ska också undersöka möjliga åtgärder för att stärka djurskyddet inom EU och globalt.

Huruvida den tidigare studien med instängda kor hänger samman med regeringens utredning om att ”stärka konkurrenskraften” framgår inte.

Men andra då?

I utredningen trycks det hårt på att Sverige sticker ut i jämförelse med andra EU-länder där lagstiftningen kring djurvälfärd tenderar att vara något lösare. Exempel på en frågeställning som mer eller mindre upprepas en handfull gånger i utredningen är

Det finns därför anledning att belysa hur de svenska djurskyddsbestämmelserna förhåller sig till djurskyddsbestämmelserna inom EU och i andra EU medlemsstater samt att undersöka hur de påverkar konkurrenskraften för svenska livsmedelsproducenter.

En som är positiv till en eventuellt slopad betesrätt är Joakim Borgs, själv lantbrukare och styrelseledamot i Lantbrukarnas riksförbund:

— Vissa dagar borde somliga kor inte gå ut och då vill vi ha möjlighet att ta det beslutet, tycker han.

I ett klipp på SVT nyanserar han dock uttalandet lite mera då han menar att ”det är vi som lever med djuren varje dag som ser hur djuren mår och vad de behöver för nånting”. Borgs tillägger också att ”det kan regna hur mycket som helst och blåsa storm och vi måste släppa ut våra kor i alla fall för att lagen säger det”.

Förslaget möter också kritik från forskare och aktivister som menar att det är belagt att kor mår bra av att vara ute.

— Det här är en del av den svenska djurskyddslagen som är ganska central. Vi vet genom mängder av forskning att kor mår bra av att komma ut på bete, menar Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet.