NATO I en artikel på Natos propagandahemsida jämförs kriget i Ukraina med att ”fly från Shawshank” och att ”spränga Dödsstjärnan” i Star Wars. Enligt artikeln bjuder Ukraina på ”ett av detta århundrades stora epos”.

Det är en ukrainsk journalist som skriver på Natos propagandatidning NATO Review om hur fantastiska hans upplevelser från kriget i Ukraina har varit. I artikeln jämförs kriget med Hollywoodfilmer, superhjältar och fantasyromaner:

Detta krig kommer att forma kontinenten. Det kommer att skapa nya regler och dra nya frontlinjer. Böcker kommer att skrivas och studier göras om den verklighet vi möter idag. Vi är Harry Potter och William Wallace, Na’vi-folket och Han Solo. Vi flyr från Shawshank och spränger Dödsstjärnan. Vi strider mot Harkonnens och utmanar Thanos. Ukraina bjuder på ett av detta århundrades stora epos.

Citaten från artikeln lyfts också fram på krigsalliansens officiella Twitterkonto, till många Twitteranvändares stora chock. Detta samtidigt som hundratusentals människor – inklusive tiotusentals civila – har dött i kriget, som lämnat delar av Ukraina utan värme och el.