JAPAN Banden mellan Japan och krigsalliansen Nato ser ut att stärkas som en del av en tilltagande formation av geopolitiska block på den globala arenan. Kina känner sig hotat av utvecklingen.

Japans utrikesminister Yoshimasa Hayashi besökte förra året ett Nato-lett ministermöte där Japan för första gången, i och med hans närvaro, hade en representant. På detta möte ska han ha välkomnat Natos engagemang i Stillahavsregionen. Kanada har agerat på denna invit och skickat militärflyg till regionen, officiellt för att bistå i att upprätthålla sanktioner mot Nordkorea, rapporterar RT

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg besökte Tokyo i januari, kort efter att Japan utannonserat en storsatsning på militär upprustning.

Detta är Japans största uppbyggnad av militär förmåga sedan innan andra världskriget, vilket oroar Kina som ser det som pågår som del av en strategi riktad mot dem. Kinas utrikesminister Qin Gang menar att det är USA som på detta sätt formar militära block för att provocera fram en konflikt.