NATO Läget mellan Sverige och Turkiet mer fryst än någonsin, hävdar Marc Pierini, som är EU:s tidigare ambassadör i Turkiet. Enligt diplomaten har Erdogan för mycket att bevisa för hemmaopinionen för att kunna vika sig i frågan om ett svenskt Nato-medlemskap.

Turkiet var kritiskt inställda till ett svenskt medlemskap i Nato redan innan Rasmus Paludan eldade en koran utanför den turkiska ambassaden i Stockholm. Aktionen ledde till stora protester mot Sverige i den muslimska världen i allmänhet och i Turkiet i synnerhet. Den turkiske presidenten Recep Tayyep Erdogan meddelade också att Nato-frågan dog när svenska myndigheter gav tillåtelse till koraneldningen.

Turkiet har sedan dess signalerat att man kan tänka sig ta upp samtalen, även om man är fortsatt skeptiska till att släppa in Sverige i krigsalliansen. Till DN säger också Marc Pierini, som är EU:s tidigare ambassadör i Turkiet, att relationen mellan Turkiet och Sverige är sämre än någonsin.

Pierini, som idag arbetar på Carnegie-institutet med att analysera Mellanöstern och Turkiet, säger att det beror på hur känslig Erdogan är för den inhemska opinionen. Den stora jordbävningen som nyligen drabbade Turkiet och dödade närmare 50 000 personer har satt stor press på Erdogans regering. Därför har Erdogan enligt Pierini inte råd att vika sig i frågan om det svenska Nato-medlemskapet.

— Erdogan behöver nationalisternas röster mer än tidigare. De kommer bli viktigare i hans valkampanj. Och Sverige är offret, säger han till DN.

I Turkiet är frågan om PKK och Gülenrörelsen viktigast för just nationalister. Dessa menar han också har antivästliga attityder.

Att Sverige och Europa gav stöd till Turkiet efter jordbävningen hjälper enligt Pierini inte i det här fallet.

— Från ett europeiskt perspektiv tror man att stödet ska göra människor mer välvilligt inställda till väst. Och det stämmer – men min bild är att det gäller dem som redan är välvilligt inställda, förklarar han.

Samtidigt menar han att allt kan hända, då Erdogan är känd för att ”kunna ändra sin position 180 grader när helst han vill”.