Stor riksdagsmajoritet röstade för Nato
INRIKES • Sveriges riksdag har idag formellt tagit beslut att Sverige ska ansluta till Nato. I omröstningen röstade 269 ledamöter ja och 37 nej medan 43 var frånvarande.
Även om den förra regeringen med Magdalena Andersson (S) i spetsen redan i våras lämnade in Sveriges ansökan till krigsalliansen Nato är det först idag som riksdagen tagit det formella beslutet.
I omröstningen som beskrivs som ”historisk” röstade samtliga riksdagspartier förutom V och MP för att ge regeringen tillåtelse att ansluta Sverige till Nato. Statsminister Ulf Kristersson (M) portade nyligen de Nato-kritiska riksdagspartierna från ett möte med Nato-bossen Jens Stoltenberg i Stockholm som straff för att man inte tänkte stödja regeringens linje.
Svenska myndigheter har tidigare deklarerat att allt motstånd mot Nato nu kan röra sig om ”utländsk påverkan” och man har till och med stiftat lagar som kan ge fängelse till den som granskar Sveriges relation till krigsalliansen.
— Ett svenskt medlemskap i Nato är ett historisk händelse som kommer få viktiga säkerhets- och försvarspolitiska konsekvenser. Sverige kommer ingå i ett försvarssamarbete med bindande försvarsgarantier och en gemensam försvarsplanering. Det kommer bidra till ökad stabilitet och säkerhet i vår del av Europa, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till Aftonbladet.
Socialdemokraternas tvärvändning i Nato-frågan förra året öppnade upp för att ett svenskt medlemskap i den transatlantiska krigsalliansen skulle bli möjlig. Partiet motiverade beslutet genom att hänvisa till Rysslands invasion av Ukraina och hävdade att Sverige skulle bli säkrare om man tydligare tog ställning i hybridkriget mellan Nato och Ryssland.
För att Sverige ska kunna ansluta till Nato behöver fortfarande Ungern och Turkiet ratificera den svenska medlemsansökan. Turkiet gav nyligen besked om att man är beredda att ratificera Finlands ansökan före Sveriges, något som även Ungern gjort.