”SVERIGEBILDEN” DN-journalisten Emma Bouvin skriver i en krönika om hur rädd hon som svensk var när hon nyligen besökte Turkiet. ”Jag tar inga risker – och säger att vi kommer från Norge”, skriver Bouvin om den traumatiska upplevelsen.

Sedan fadäsen med Turkiet och Rasmus Paludans koraneldningar har Sveriges anseende i Mellanöstern och den muslimska världen sjunkit rejält. En som fick känna på detta nyligen är DN-journalisten Emma Bouvin, som i en krönika beskriver hur hon försökte ”parera upprörda känslor” när hon besökte Turkiet.

Enligt Bouvin ska hon och en fotograf ha varnats redan på Ankaras flygplats av en journalist från Iran.

— Säg inte till folk att ni är från Sverige. Det är många konservativa människor i de här områdena och risken är att de blir väldigt arga då, varnade den iranska journalisten.

Dessutom menar Bouvin att medierna i Turkiet är ”regeringstrogna” och ”därmed vinklade” och ”absolut inte till Sveriges fördel”.

”Det som egentligen bara var en ensam dansk-svensk högerextremist har för turkiska tittare utmålats till en situation där svenska myndigheter och säkerhetstjänster uppmuntrade till och hejade på brännandet av Koranen”, beklagar hon sig vidare.

Övade i smyg på att säga "hyggelig"

För att undgå turkarnas vrede kommer Bouvin på att hon alltid kan ljuga om att hon är från Norge. ”Det är väl ett oskyldigt land? Jag kan nog låta lite norsk om det krävs”, berättar hon och konstaterar att hon nyligen sett klart en tv-serie om ”en norsk, frånskild tvåbarnsmamma”. För att förbereda sig övar hon tyst för sig själv med att säga ”hyggelig”.

Som om detta inte vore illa nog lyckas hon träffa på en turk som verkar avsky Norge. ”Türkiye – Norvec, säger han och smockar ihop sina knytnävar flera gånger”, berättar Bouvin. När hon sedan desperat utbrister ”Not Norway. Sweden! Sweden!” visar det sig att turken hatar Sverige ännu mer.

Bouvin skriver att hon måste förhålla sig till en ny, hård verklighet för journalister där Sverige inte längre ses som ”neutralt” eller ”positivt” i Mellanöstern:

Under åren jag har rest i Mellanöstern har ”Sverige” alltid varit ett neutralt begrepp, ofta positivt. Många har släktingar i Sverige, de ser vårt land som öppet och välkomnande.

Nu måste jag försöka förhålla mig till att samtiden har gjort mitt hemland till en röd, provokativ flagga. Inte för alla. Men för tillräckligt många för att det ska kännas lite hotfullt.

Hon avslutar krönikan med att hennes far Peter Löfgren – som arbetat som journalist åt SVT i många år – tröstar henne med att ”så har kollegor från USA alltid haft det”.