DN beklagar sig över våldsamma protester i Frankrike
FRANKRIKE • Protesterna i Frankrike mot president Emmanuel Macron har blivit allt större och hetsigare. DN:s korrespondent i landet beklagar sig över de våldsamma protesterna, som tycks ha drabbat honom själv.
Frankrikes president, den tidigare Rothschild-bankiren Emmanuel Marcon, tvingade nyligen igenom en illa omtyckt pensionsreform mot folkets och parlamentets vilja. De följande protesterna och strejkerna har engagerat miljontals fransmän och utvecklats till en allmän protest mot den makthungrige presidenten som tvingar på landet allt mer av sin politik genom dekret.
En tidning som oroas av att protesterna blir allt värre och våldsammare är Bonniers flaggskepp Dagens Nyheter (DN). Den judiska dagstidningens korrespondent i Frankrike Erik de la Reguera skriver en i lång artikel om sina observationer på Paris gator.
Bland annat beklagar han sig över att ”svarta blocket”, som han beskriver som ”ett samlingsnamn för maskerade aktivister som drar fram på Paris gator”, har förvandlat ”fredliga demonstrationer” till ”våldsamma kravaller mellan polisen och de svartklädda” i huvudstaden.
DN medger dock att demonstrationerna var fredliga fram till att Macron och premiärminister Elisabeth Borne valde att strunta i parlamentet och införa pensionsreformen med dekret.
”Här är det svarta kängor, svarta huvtröjor, svarta ansiktsmasker”, skriver de la Reguera. ”Rena gatuslag har vissa kvällar ägt rum i Paris, Bordeaux, Nantes, Rennes och andra städer”, fortsätter han.
Mitt i kaoset ska DN-journalisten själv ha drabbats av det franska våldet. de la Reguera skriver:
Några sekunder senare känner jag hur någon sliter tag i min mobil, som jag står och filmar med. Jag håller instinktivt emot, den svartklädde aktivisten skriker något, och han slår mig hårt över huvudet.
Hjälmen och gasmasken skyddar mig. Och mannen släpper taget om mobilen och springer vidare.
– Varför slog han journalisten? hör jag en dam utbrista.
– Han kanske inte ville bli filmad, säger någon.
– Eller så vill han bara stjäla min mobil, svarar jag, något omskakad.
Han förfasas också över att det börjat ”cirkulerat obekräftade uppgifter om att högerextremister infiltrerat blocket”. Annars består det enligt DN-journalisten av ”en hel del revolutionära anarkister, som betraktar protesterna mot pensionsreformen som en möjlighet att få igång ett större, socialt uppror”.
Vidare beskriver han ett möte med en 61-årig dam som berättar att hon under sina 40 år i Paris ”aldrig sett något liknande”.
— Jag är inte särskilt förtjust i våld. Men jag stöder protesterna mot pensionsreformen. Och det är väl så här det är i revolutioner, säger hon vidare.
Enligt de la Reguera uppger trots allt 8 av 10 fransmän att de är negativa till politiskt våld. Den uppgivne DN-korrespondenten konstaterar samtidigt att detta innebär att ”uppemot 20 procent ändå kan se det som okej med ett visst mått av våld”.