JAPAN Efter söndagens val står det klart att det nya partiet Sanseito får en plats i det japanska parlamentets överhus. Partiets ledare har anklagats för både antisemitism och populism.

Söndagens parlamentsval i Japan blev en stor seger för det regerande konservativa Liberaldemokratiska partiet, vars tidigare partiledare Shinzo Abe lönnmördades förra veckan.

Ett annat parti som rönte framgångar är det nybildade Sanseito, vars 44-åriga karismatiske ledare Sohei Kamiya bara dagar innan valet höll ett brandtal om att han inte tänker låta Japan säljas ut för ”judiskt kapital”.

Sanseito vann en plats i parlamentets överhus, som kommer att ockuperas av Kamiya själv, skriver The Algemeiner.

Partiet har också anklagats för populism och enligt Kamiya bildades Sanseito för att det saknades alternativ att rösta på. Man säger sig bland annat stå för ”utbildning för barn”, ”mat och hälsa”, ”miljöskydd” och ”beskydd av nationen”, uppger The Algemeiner.

Andra prominenta företrädare för det nya partiet är Akao Yumi, barnbarn till en legendarisk nationalistledare före och under andra världskriget vid namn Akao Bin. Yumi har beskrivits som ”en av de mest okända ultranationalisterna i japansk efterkrigshistoria”

Dessutom har man rekryterat en tidigare japansk diplomat vid namn Mabuchi Mutsuo som ska ha skrivit en bok om att de ökande spänningarna mellan USA och Kina är början på en ”uppgörelse mellan den japanska och den judeo-kristna civilisationen”.

Mutsuo har också anklagats för att sprida ”antisemitiska och pro-ryska konspirationsteorier”.