GÖTEBORG. Polisen stod upp för ”rättsstaten” säger bland annat Annie Lööf om hur polisen förbjöd Nordiska motståndsrörelsen att genomföra en politisk demonstration.

Under gårdagen förbjöd polisen Nordiska motståndsrörelsen att hålla en tillståndgiven demonstration, vilket är ett allvarligt grundlagsbrott. Polisen hade även, enligt poliskällor till såväl Nordfront som Aftonbladet, redan på förhand planerat att gripa de sköldbärare som skyddar tåget från angrepp utifrån. Detta i förmodat syfte att kunna gripa demonstranter eller bussa bort dem för att ”säkerställa deras säkerhet” – och på så sätt se till att demonstrationen inte skulle kunna äga rum.

Nu hyllas polisens rättsvidriga agerande av en enad politikerkår. Centerpartiets partiledare Annie Lööf säger till TT att polisen ”står upp” för ”rättsstaten och demokratin” genom att förbjuda demonstrationer.

När nazister marscherar på våra gator är det viktigt att vi är många som står upp för anständigheten, rättsstaten och demokratin. Det har polisen gjort i dag och det har tusentals demonstranter gjort på ett fredligt och icke våldsamt sätt.

En annan som är nöjd är Stefan Löfven: ”Jag är stolt över polisens arbete i Göteborg i dag”, skrev statsministern på Facebook igår.

”Polisen har gjort en oerhörd fin insats”, säger en nöjd Roger Haddad, som är rättspolitisk talesman för Liberalerna.

Justitieminister Morgan Johansson (S) har framfört regeringens uppskattning till både rikspolischefen Dan Eliasson och regionpolischefen Klas Friberg.

Dan Eliasson, som är utsedd av regeringen, tog över polisens planering av demonstrationen efter att det i ett initialt skede såg ut som att Göteborgspolisen hade tänkt följa grundlagen.

Den demonstration som polisen stoppade skulle gå under parollen ”Revoltera mot förbrytare” och de tal som ändå hölls på plats riktade sig särskilt mot de politiker som nu hyllar demonstrationsförbudet.

Även en mängd mainstream-medier har hyllat polisen för att de inskränkte grundlagen.

Källa:
Politiker berömmer polisens arbete


  • Publicerad:
    2017-10-01 23:30