MEDIA. I en nyligen publicerad film på Youtube berättar två medlemmar från Guardians of Scandinavia om hur de stoppades från att ta sig till Sverige. Orsaken? De skulle delta på Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg.

I en film som publicerades på Youtube i söndags berättar två danskar ur Guardians of Scandinavia om hur de stoppades av svenska myndigheter från att ta sig till Sverige från Danmark i lördags.

I klippet berättar danskarna om hur deras bil stannades vid gränsen av våldsam svensk polis. På plats visiterades och legitimerades de och fick frågor om vad de hade för ärende i Sverige, varpå de svarade att de skulle delta på Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg. Därefter sattes de i polisens förvar så att de missade demonstrationen, helt utan laglig grund. Händelsen kommer att anmälas.

Även bilar med andra danska nationella stoppades från att ta sig till Göteborg under lördagen.

Flera andra personer från utlandet stoppades och frihetsberövades på väg in i Sverige – endast på grund av att de hade för avsikt att besöka Motståndsrörelsens demonstration i Göteborg. Under fredagsförmiddagen stoppades en grupp om fyra tyska medborgare på väg in i Sverige. En av dessa var Der Dritte Wegs Julian Bender och samtliga i sällskapet greps. Enligt uppgift har Bender dessutom belagts med tre års inreseförbud till Sverige.

Från Portugal stoppades också tre inbjudna demonstrationsdeltagare. Här ska man han angett att det är oklart ifall de ens får vistas i landet, trots att Portugal är med i Schengen och att portugisiska medborgare rent lagligt får resa fritt in och ut ur landet. Portugiserna släpptes sedan, med hot om att gripas igen om de deltog i Motståndsrörelsens demonstration.

Se klippet där danskarna berättar om svenska polisens trakasserier nedanför:


  • Publicerad:
    2017-10-03 11:25