SYSTEMTRAKASSERIER. Den danske nationalisten och invandringskritikern Rasmus Paludan hindrades på fredagen från att resa in i Sverige och belades med ett tvåårigt inreseförbud. Samtidigt greps tre Stram Kurs-medlemmar på Stortorget för att de spelat fotboll med koranen.

Dansken Rasmus Paludan utmanade den svenska ”yttrandefriheten” och fick ett tvåårigt inreseförbud till ”demokratin”. Foto: ©News Øresund – Johan Wessman (CC BY 3.0).

Då den danske nationalisten och advokaten Rasmus Paludan på fredagen försökte att resa in i Sverige stoppades han av svensk polis och har nu fått ett tvåårigt inreseförbud – trots att han som EU-medborgare är garanterad fri rörlighet.

När hans bil anlände till brofästet vid Lernacken väntade ett tiotal poliser från Malmöpolisen med ett avvisningsbeslut på honom, skriver Sydsvenska Dagbladet .

Samtidigt ska tre företrädare för Paludans parti Stram Kurs ha gripits på Stortorget misstänkta för åsiktsbrottet ”Hets mot folkgrupp” efter att de spelat fotboll med koranen.

Paludan hade sökt tillstånd för att genomföra en islamkritisk demonstration i Malmö på fredagen, något som polisen först gav tillstånd till men som man kort inpå den planerade manifestationen bestämde sig för att dra in. Detta då polisen ansåg att de inte skulle klara att upprätthålla yttrandefriheten med hänsyn till säkerheten.

Att polis vid den svenska gränsen stoppar resande som kommit för att delta i demonstrationer i Sverige är inte ovanligt. Systematiska trakasserier har upprepade gånger mött de som kommit från utlandet för att delta i Nordiska motståndsrörelsens arrangemang. I vissa fall har personerna även i dessa fall belagts med fleråriga inreseförbud.


  • Publicerad:
    2020-08-28 17:20