INRIKES. Våldsamma kravaller bröt ut i Malmö efter att medlemmar i det danska partiet Stram Kurs brände koranen i det invandrartäta gettot Rosengård.

Rosengårds invånare bränner upp Malmö. Foto: Twitter.

Efter att medlemmar från det danska partiet Stram Kurs igår brände koranen i det invandrartäta Rosengård har våldsamma kravaller brutit ut.

På fredagskvällen samlades flera hundra personer i Rosengård och längs med Amiralsgatan för att ”protestera” mot koranskändningen. Omkring 300 personer blockerade Amiralsgatan där man hade börjat elda bildäck och allehanda bråte mitt i gatan. Även fyrverkerier, bengaler och smällare sköts och kastades under kvällen.

Upploppsmakarna kastade gatsten mot polis och räddningstjänst som anlände till platsen. Vidare har många bilar dessutom eldats upp, både utomhus och i ett underjordiskt garage. Enligt uppgifter tog sig en imam till området under kvällen för att försöka lugna ner stämningen.

— Någonstans 10-20 personer är frihetsberövade, det handlar både om omhändertagna personer eller att man är gripen misstänkt för brott, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisen i Syd till SVT Nyheter.

Polisen konstaterar att kravallerna ska ha lugnat ner sig runt klockan tre inatt och att boende och kommunanställda började städa upp i området runt klockan fyra i morse. Se en video från gårdagens kravaller i Malmö nedan:


  • Publicerad:
    2020-08-29 09:30