MALMÖ. ”Mohammeds svärd återkommer!” samt ”Kom ihåg Khaybar, å judar!”, skanderade muslimer under fredagskvällens kravaller i Malmö. Detta upprör nu både judar och så kallade Sverigevänner på sociala medier.

Det var under fredagen som det blev kravaller i Malmö efter att danskar från partiet Stram Kurs bränt en koran i stadsdelen Malmö och även ”spelat fotboll” med en annan koran. De danska islamkritikerna kom också att gripas misstänkta för åsiktsbrott, samtidigt som deras partiledare Rasmus Paludan avvisades vid gränsen och fick ett två års inreseförbud till Sverige.

Det har cirkulerat många videoklipp från kravallerna, där de uppretade rasfrämlingarna ses skrika och elda saker. Nu har dock den homosexuelle araben och islamkritikern Luai Ahmed översatt några av slagorden till ett filmklipp från händelsen som han publicerat på Twitter.

Tidningen Samhällsnytt, där Luai Ahmed är skribent, skriver att ramsan är en vanligt återkommande referens till profeten Muhammeds agerande i staden Khaybar i nuvarande Saudiarabien, där han lät halshugga judar medan hans minderåriga fru Aisha tittade på.

Att muslimerna i sina slagord refererar till en händelse där judar halshöggs har nu upprört så kallade Sverigevänner på Twitter. Man planerar även att polisanmäla muslimerna i klippet för åsiktsbrott.

På de upprörda Sverigevännernas sida står även den så kallade terrorforskaren Magnus Ranstorp som kräver åtgärder mot muslimerna. Kanske föga förvånande är det inte kravallerna han upprörd över, utan antisemitismen.

Men några av Ahmeds följare konstaterar att judarna själva inte tycks lägga så stor vikt vid slagorden. Judiska ungdomsförbundet i Sverige (JUS) har till och med uttryckt ett starkt stöd för de muslimska kravallerna.

Alla judar tycks dock inte vara överens om huruvida man ska stödja de muslimska kravallerna eller ej. I ett uttalande fördömer nämligen Judiska centralrådet muslimernas slagord och skriver att man inte kan göra annat än att ”tolka folkmassan som att den uppmanade till mord och utrensning av judar”.

Även den judiskägda tidningen Expressen skriver om muslimernas ”judehat” under kravallerna. Enligt Expressen kommer polisen att utreda ramsorna för ”hets mot folkgrupp” oavsett om någon anmäler dem eller ej.

— Kommer det inte in en polisanmälan så gör vi det på eget initiativ, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford till Expressen.


  • Publicerad:
    2020-08-31 11:00