MÅNGKULTUREN. Per-Erik Ebbestål hävdar att ”andra motiv” än religion låg bakom upploppen i Malmö i helgen.

Under helgen utbröt stora upplopp i Malmö efter att en koran bränts under en protest och några medlemmar från det danska partiet Stram Kurs spelat fotboll med koranen.

Nu hävdar Per-Erik Ebbeståhl som är ledningsstrateg på Malmö stad som jobbar med trygghetsskapande frågor att upploppen inte hade några religiösa motiv. Det rapporterar Sveriges Radio (SR).

— Vår och polisens bild är att det är personer som inte drivs av en religiös agenda som ställde till det här under natten. Vi kunde också se att det var folk som kom från en annan del av Skåne till det här, säger Per-Erik Ebbeståhl till SR.

Per-Erik Ebbeståhl hävdar också att imamer från Malmö fanns på plats tidigare under kvällen för att lugna stämningen. Istället urartade situationen då folk som medvetet ville provocera polisen dök upp med bildäck och lastpallar och startade upploppet, menar Ebbeståhl.

Det ropades även antijudiska slagord – kallade antisemitiska – under upploppen.

— Ja, det har vi också sett filmer på sociala medier på. Och det visar egentligen bara att den här typen av händelser används för en annan agenda än att protestera en skändning av koranen, säger han, med en logik som inte är helt klar.

SR rapporterar inte vilka motiv Per-Erik Ebbeståhl anser att upploppen hade istället för att upprätthålla ”islams heder”.


  • Publicerad:
    2020-08-31 12:40