INRIKES. På fredagen genomfördes den planerade koranbränningen i Malmö trots att polisen nekat tillstånd för manifestationen.

Efter att den danske politikern och invandringskritikern Rasmus Paludan och gatukonstnären Dan Park av polisen nekats att genomföra en demonstration mot islam där en planerad koranbränning ingick så genomförde medlemmar av Paludans parti Stram Kurs på fredagen ändå aktionen, skriver Samhällsnytt.

Paludan hade tidigare sökt och fått tillstånd för den islamkritiska demonstrationen vilket polisen efter påtryckningar och hot från muslimskt håll så sent som i onsdags drog tillbaka.

Under gårdagen presenterade Park och Paludan alternativa platser som Lund, Kristianstad, Helsingborg, Landskrona, Klipppan och Höör att genomföra manifestationen på men förvägrades ändå tillstånd från polisen med motiveringen att ”säkerheten inte kunde garanteras”.

Koranbränningen genomfördes som en markering för demonstrationsfriheten

Idag genomförde alltså medlemmar i Stram Kurs ändå den spektakulära aktionen som en markering att de vägrar vika sig för våldshot och etablissemangets eftergivenhet mot invandrade folkgrupper samt i deras tycke polisens alltför genomgripande inskränkningar av den grundlagsfästa mötes- och demonstrationsfriheten.

På en cykelstig mitt i invandrargettot Rosengård ställdes ett exemplar av koranen upp, besprutades med tändvätska och brändes. Uppretade rasfrämlingar med tillhyggen var snabbt på plats och började hota demonstranterna som dock inte lät sig störas.

Polisen snabbt på plats vid koranbränningen

Även polisen var snabbt på plats, med fokus inte på eventuella angripare utan på demonstranterna.

Medan en helikopter hovrade i skyn ovanför så visiterades partimedlemmarna från Stram Kurs samt Samhällsnytts reporter.

Malmös etablissemang och polisen manifesterade gemensamt mot koranbränning

I Malmö gjorde på torsdagen företrädare för polisen, styrande politiker och både judar, muslimer och kristna gemensam sak och samlades i bönelokalen i Rosengårds kulturcenter för att protestera mot att yttrandefrihet ska omfatta koranbränning.

Malmös maktelit samlades på torsdagen för att manifestera mot alltför drastiskt nyttjande av yttrandefriheten. Skärmbild: Twitter.

Bland de som samlats för att manifestera mot att bränna koranen fanns bland annat ordförande för Islamiska förbundet i Malmö Ramadan Boussadi, rabbinen Moshe-David Hacohen, S-kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh, L-kommunalrådet Roko Kursar, oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M), V-politikern Emma-Lina Johansson, MP-politikern Stefana Hoti, C-riksdagsmannen Niels Paarup-Petersen, kaplan Marcus Nylander, vikarierande kyrkoherde Karin Pråmel, imamen Salahuddin Barakat, Tajeddin Farfour från Islam-akademien samt Göran Holmgren, kommunpolis i Malmö västra stadsdelar, i sin tjänsteuniform.


  • Publicerad:
    2020-08-28 15:50