YTTRANDEFRIHET. Dan Park döms till fyra månaders fängelse för att ha framställt bilder som anses utgöra så kallad ”hets mot folkgrupp”. Högsta domstolen har valt att inte pröva fallet.

Dan Park. Foto: NF

Gatukonstnären Dan Park, som framställer systemprovocerande satirbilder, har åter dömts till fängelse för sin konst. Bilderna sägs utgöra så kallad ”hets mot folkgrupp”.

Efter att ha publicerat satirbilder på Twitter och sin blogg, dömdes konstnären av Malmö tingsrätt i slutet av 2018 till tre månaders fängelse för fem fall av ”hets mot folkgrupp” och ett fall av ”förtal”.

Målet överklagades till hovrätten där konstnären dömdes för ytterligare två fall av ”hets mot folkgrupp” och straffet skärptes till fyra månaders fängelse.

Nu meddelar Högsta domstolen att de inte kommer att pröva fallet.

Park har tidigare dömts till fängelse för sin konst och för åsiktsbrott.

Yttrandefriheten i dagens Sverige medger inte att det politiskt korrekta etablissemanget och systemet häcklas alltför provocerande, utan den som framställer ”felaktiga” bilder riskerar att bli föremål för den åsiktsstrypande tillika grundlagsvidriga gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp”.

Källor:
Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet
HD prövar inte Dan Parks fall – får fyra månaders fängelse


  • Publicerad:
    2019-07-25 09:30