Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Dan Park åtalas för nya åsiktsbrott

Av Redaktionen, 2018-06-28
redaktionen@nordfront.se

CENSUR. Gatukonstnären och satirikern Dan Park åtalas nu av Malmö tingsrätt för sju nya fall av åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp”. Samtliga punkter gäller uttalanden som Park påstås ha gjort på sociala medier och bilder som har publicerats på en blogg.

Gatukonstnären Dan Park är en av Sveriges mest rutinerade åsiktsbrottslingar.

Konstnären Dan Park har gjort sig ett namn i Sverige tack vare sin folkliga, satiriska och massinvandringskritiska gatukonst. Hans livsgärning har dock lett till ett antal fällande domar enligt Sveriges åsiktslagar.

Nu åtalas han återigen för sju fall av ”hets mot folkgrupp” av Malmö tingsrätt. Två punkter gäller inlägg på Parks Twitter från 2015, närmare bestämt yttranden om att “manliga blattar älskar våldtäkt är väl inget nytt” samt att “våldtäktskulturen är grundläggande och ok bland MENA-folk”.

Vidare åtalas Park för bilder föreställande hans egen konst, som lagts upp på en blogg under 2015 och 2016. Några av Parks mer välkända alster från senare år återfinns, exempelvis bilden på Afrosvenskarnas riksförbunds Momodou Jallow i kedjor med texten ”vår negerslav är bortsprungen”, som har återpublicerats på bloggen i form av ett foto där Jallow själv visar upp den under en föreläsningsturné i USA. Dessa bilder har Park dessutom redan blivit dömd för 2014, tillsammans med galleristen Henrik Rönnqvist som valde att ställa ut hans konst.

I ett av fallen åtalas han dessutom för att på sin blogg lagt upp en artikel om hans konst som publicerats i en dansk tidning, eftersom artikeln innehöll en bild föreställande ett av hans konstverk.

I förhör säger Jallow att han ”upplever en kränkande känsla som aldrig tar slut” och att Dan Park ”lär sig aldrig utav de konsekvenserna som han får som påföljd”. Dessutom menar Jallow att bilden på honom har gjort honom paranoid, trots att han själv alltså visar upp den på föreläsningar. Jallow menar att Dan Park är i närheten av han och hans familj ”emellanåt” och att detta ”inte kan vara en slump”.

En annan målsägande i fallet är artisten Adam Tensta. Han har själv inte anmält affischen där Zara Larsson och Malena Ernman möter Adam Tensta och tänker ”our nigger” under rubriken ”Stockholm Syndrome”. Men i förhör menar han att det absolut är ett hatbrott. Adam Tensta, som egentligen heter Adam Momodou Eriksson Taal, säger att han bara tack vare Dan Parks bild har fått emotta inte mindre än 3 000 hatkommentarer och 250 dödshot på Facebook.

Dan Parks affisch med honom tillkom dock efter att Tensta – som själv använder ord som ”nigga” och ”hoe” i sin lyrik – sett till att en vit kvinna fick sparken från Bonnier-kanalen TV4 för att ha sagt att negrer är ett fint folk. Tenstas agerande mot kvinnan fick även till följd att hon fick motta ett stort antal hot, bland annat om att hon skulle våldtas av afrikaner. Ifall de påstådda hoten mot Tensta har något samband med hans eget agerande är dock inget som han reflekterar över i förhöret, där han istället skyller allt på Dan Park.

Vad gäller inläggen på Twitter så har Park förnekat brott i förhör. Han menar att han inte äger någon egen dator, varför han i regel använder Twitter via offentliga datorer på Stadsbiblioteket.

— Jag sitter alltså vid offentliga datorer och kan då ha glömt att logga ut från Twitter, säger Park och menar att han inte känner igen inläggen.

När förhörsledaren Louise Pålsson frågar hur Dan Park ”känner” inför dessa inlägg svarar han:

— Jag känner inget speciellt för detta. Det är inget personligt. Livet är större än Twitter.

I ett annat förhör ställer samma förhörsledare frågor om en bild föreställande åtta afrikaner på en båt med texten ”The Rapeboat” – en kommentar till en gruppvåldtäkt på en Finlandsfärja där de misstänkta somalierna beskrevs som ”svenskar” i media. Pålsson undrar om Park kan förstå att bilden är ”kränkande”, varpå han svarar:

— Nej, det är mer kränkande för henne som blev våldtagen [och] att media mörklägger vem som gjorde det.

Användandet av ordet ”nigger” försvarar han med att det är fritt fram inom andra ”kulturella” yttringar:

— Hiphoppare använder ordet nigger och då är [det] inte kränkande. Då kränker de ju sig själva. Det är en konstnärlig bild. Man kan ju säga att detta är som en hiphop-låt då. Konstnärlig framställning som avhandlar en aktuell händelse precis som hiphop-musiken.

Förutom att Park fick sitta anhållen för dessa påstådda åsiktsbrott genomförde polisen i Malmö en husrannsakan i Parks ex-flickväns lägenhet, där man beslagtog en laptop som man har sökt igenom efter ”brottsliga” bilder. Dan Park har tidigare kommenterat hur polisen har hanterat ärendet:

Jakten började förra onsdagen med polisbesök hos min gallerist för att sedan storma in i min förre dettas flickväns lägenhet och beslagta hennes dator (fan vet varför), detta upprepades återigen på lördagen. Åklagare och polis är tydligen så inkompetenta att de inte kan kolla på hitta.se eller eniro.se för mitt telefonnummer att ringa så hade de fått reda på att jag befann mig i Bryssel. Nåja, tillbaka i Malmö så fick makten tag i mig klockan 17 på tisdagen efter att tre poliser använt sig av det klassiska polisgreppet och fört in mig i väntande polispike för transport till porslinsgatan där en cell väntade. Ja själv fick jag vänta där tills idag torsdag (nästan två dygn) när förhör hölls.

Källor:
Stämningsansökan: Malmö åklagarkammare 2018-05-14 – AM-61681-15
Förundersökningsprotokoll: Malmö tingsrätt – B5610-15
Dom: Malmö tingsrätt 2014-10-30 – Mål nr B 1113-14, B 1344-14, B 2410-14


  • Publicerad:
    2018-06-28 13:00