CENSUR. Gatukonstnären och satirikern Dan Park har nu dömts till tre månaders fängelse för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp”. Enligt tingsrätten ska Park ha postat ”rasistiska” konstverk på sociala medier.

Gatukonstnären Dan Park är en av Sveriges mest rutinerade åsiktsbrottslingar.

Nordfront kunde under sommaren 2018 rapportera om hur konstnären Dan Park, som gjort sig ett namn i Sverige tack vare sin folkliga, satiriska och massinvandringskritiska gatukonst, åtalades för åsiktsbrottet ”hets mot folkgrupp”.

Två åtalspunkter gällde inlägg på Parks Twitter från 2015, närmare bestämt yttranden om att “manliga blattar älskar våldtäkt är väl inget nytt” samt att “våldtäktskulturen är grundläggande och ok bland MENA-folk”. Vidare åtalades Park för bilder föreställande hans egen konst, som lagts upp på en blogg under 2015 och 2016, bland annat en bild föreställande åtta afrikaner på en båt med texten ”The Rapeboat” – en kommentar till en gruppvåldtäkt på en Finlandsfärja där de misstänkta somalierna beskrevs som ”svenskar” i media.

Park har hela tiden nekat till brott och när förhörsledaren Louise Pålsson frågade Park om han kunde förstå att bilden var ”kränkande” svarade han:

— Nej, det är mer kränkande för henne som blev våldtagen [och] att media mörklägger vem som gjorde det.

Malmö tingsrätt har nu dömt Park till tre månaders fängelse för hets mot folkgrupp. Han döms också för förtal och ska betala 15 000 kronor i skadestånd. Samtidigt frias han på två åtalspunkter om hets mot folkgrupp och ofredande.

Trots den fällande domen står Dan Park på sig och tänker inte sluta med sin konst.

— Nej, absolut inte. Varför skulle jag göra det?, säger han till Kulturnytt.

Vidare meddelar Park att domen kommer att överklagas till hovrätten.

Källa:
Fängelse för svensk gatukonstnär – döms för hets mot folkgrupp


  • Publicerad:
    2018-11-08 23:00