MALMÖ. Konstnären Dan Park begärdes idag häktad för hets mot folkgrupp av Malmö tingsrätt. Galleristen Henrik Rönnquist misstänks nu också för “medhjälp”.

Dan Park.

Dan Park.

Det var i lördags som konstnären Dan Parks senaste utställning med rubriken ”Fängslande gatukonst” hade premiär på galleriet Rönnquist & Rönnquist i Malmö. Bara timmar efter öppningen anlände polis till platsen för att gripa Park samt beslagta ett tiotal verk som eventuellt kunde bryta mot hets mot folkgrupp-lagen. Efter förhör i lördags begärde åklagaren Dan Park anhållen och Malmö tingsrätt lät häkta honom idag.

I måndags kväll togs även galleristen Henrik Rönnquist, ägaren till galleriet Rönnquist & Rönnquist, in på förhör angående misstanke om hets mot folkgrupp. Rönnquist har upplåtit sin lokal åt Dan Parks utställning och kan därigenom anses som medhjälpare till Dan Parks brott.

Rönnquists advokt, Anders Elison, säger följande till Sydsvenskan:

— Han misstänks för hets mot folkgrupp för att ha upplåtit sin lokal till den här konstnären, Dan Park. Hans inställning är att det konstnärliga ansvaret ligger på konstnären. Att det enda han gjort är att ha upplåtit sin lokal.

Rönnquist släpptes efter förhöret på fri fot och anser inte att han gjort något fel. Rönnquist anser inte att han har något ansvar för vilken typ av verk som ställs ut på hans galleri, och har tidigare ställt ut Lars Vilks kontroversiella rondellhundar.

Konstnären som står på tur att ställa ut sina verk i galleriet är miljöpartisten och FEMEN-aktivisten Jenny Wenhamma, som bland annat var med på den omtalade bröstkuppen under Fredrik Reinfeldts tal i Visby under Almedalsveckan (där fyra kvinnor barbröstade sprang fram med slagord som ”lobbyists go home” skrivet på kroppen). Jenny Wenhamma står som fjärde namn på Miljöpartiets lista för riksdagskandidatplats i Skånedistriktet.

Att Dan Park ställt ut i galleriet innan Wenhamma anser hon inte kommer påverka hennes beslut om att ställa ut. Miljöpartiet däremot ser allvarligt på händelsen och tar aktivt avstånd från agerandet och låter meddela att man inom kort kommer sammanträda med styrelsen och besluta om Jenny Wenhammas riksdagskandidatplats.

Åtal mot Dan Park ska vara väckt senast 23 juli och han kommer förbli häktad fram tills dess.

Källor:
Dan Park häktas
Femen-aktivist ställer ut hos brottsmisstänkt Dan Park-gallerist


  • Publicerad:
    2014-07-09 22:20