Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Polisen slår till mot Dan Parks konst igen

Av Redaktionen, 2014-08-17
redaktionen@nordfront.se

ÅSIKTSFÖRTRYCK. Dan Park har suttit häktad sedan 5 juli i år efter att polisen ska ha fått uppgifter om att hans tavlor som ett galleri ställt ut kunde ses som hets mot folkgrupp. En del av Parks tavlor beslagtogs och några lät polisen hänga kvar. Nu har polisen återigen slagit till mot galleriet och denna gång tog de med sig resten av tavlorna.

Det var den 5 juli i år, under ett pågående vernissage, som polisen grep Dan Park och beslagtog flera av hans tavlor. Anledningen ska ha varit att polisen fått in uppgifter om att flera av Parks tavlor kunde ses som hets mot folkgrupp. Park anhölls och häktades sedan.

Rättegången mot Park och galleristen Henrik Rönnquist, som också åtalas för hets mot folkgrupp då han upplåtit sin lokal åt Parks, startade den 6 augusti och åklagaren yrkade då på att de nio bilder som beslagtogs i samband med att Park greps ska förstöras.

Nu har dock polisen slagit till igen mot Galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö, galleriet där Park greps och tavlorna beslagtogs. Det var vid stängningsdags i fredags som Henrik Rönnquist fick ännu ett besök av ordningsmakten. Han tvingades då plocka ner resten av Dan Parks tavlor som hängde på väggen, under något som han uppfattade som hot.

— Poliserna sa visserligen till mig att jag inte skulle gripas − än. Men varför sa de så?, säger Rönnquist till Samtiden.

Rönnquist säger sig vara chockad över utvecklingen i Sverige och undrar vad som kommer att hända med konsten och yttrandefriheten.

— Är Dan Park totalcensurerad som konstnär?, undrar Rönnquist.

Dispatch Internationals chefsredaktör, Ingrid Carlqvist, ska under lördagen ha försökt att komma i kontakt med polisen för att få klarhet i vad som hänt och varför, dock utan resultat.

— Om det som Henrik Rönnquist säger, att polisen hotade honom, är det ju snubblande nära en polisstat, säger hon.

Nordfront har tidigare rapporterat om Dan Park då han i april blev dömd till tre månaders fängelse för hets mot folkgrupp och förtal.

Källa:
Ännu ett tillslag mot Dan Parks konst


  • Publicerad:
    2014-08-17 22:00