ÅSIKTSFÖRTRYCK. Nu åtalas den omtalade gatukonstnären Dan Park för sina verk som den 5 juli ställdes ut på gallerian Rönnquist & Rönnquist i Malmö.

Det var under öppnandet av utställningen ”Fängslande gatukonst” som Dan Park greps av polis och flertalet av hans konstverk beslagtogs.

— Konstnären är gripen misstänkt för hets mot folkgrupp. Ett flertal av tavlorna ska skickas till SKL för analys, uppgav då polisinformatör Nils Norling.

I dag åtalas Park för hets mot folkgrupp för de nio tavlorna som beslagtogs och har suttit frihetsberövad sen den 5 juli då han greps. Han kommer även att prövas för förtal av fyra privatpersoner som förekommer på bilderna. För det kräver de kränkta personerna 20 000 kronor vardera.

Även gallerians ägare Henrik Rönnquist kommer att åtalas för att ha låtit Park ställa ut sin konst. Rönnquist uppger dock att han är helt oskyldig och att vi har en yttrandefrihet i Sverige:

— Jag anser mig helt oskyldig. Jag anser inte att det är något brott, i Sverige 2014 där vi har yttrandefrihet, att jag som gallerist upplåter mitt galleri till en konstnär som vill visa sin konst.

Källa:
Nu åtalas konstnären Dan Park för hets mot folkgrupp


  • Publicerad:
    2014-07-29 18:30