VECKANS FRÅGA. Gatukonstnären Dan Park är nu återigen misstänkt för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp för att ha visat upp konst som är obekväm för makthavarna. Nordfront ställde frågan om ”bra konst ska provocera” eller om viss konst ska förbjudas.

veckans-fråga-14-07Ganska precis hälften av de tillfrågade i Nordfronts undersökning är av åsikten trots att viss konst kan vara skadlig måste allt kunna stötas och blötas. Den andra stora gruppen anser att degenererad ”konst” som är skadlig för folket inte ska få visas offentligt.

I diskussioner i kommentarsfältet var flera av de som röstade för fri konst av åsikten att skadlig konst ändå inte ska uppmuntras. Curatorn skrev:

All konst bör tillåtas, men det är ingen garanti för att precis allt skall få ställas ut och på andra sätt offentliggöras. ”Konstnärer” som framställer degenererad konst skall till exempel inte kunna ha det som en inkomstkälla och erhålla några bidrag.

Veritas var av samma åsikt och menade dessutom att degenererad konst bara är ett problem i ett degenererat samhälle:

I ett friskt samhälle självsorteras trams bort av sig självt. Det finns där helt enkelt ingen marknad för att med en drink i handen stå och tolka en betongklump överdragen med mänsklig avföring.

Tobias röstade för att degenererad ”konst” inte ska vara fri eftersom den i nutid har visat sig vara skadlig inte för folket utan även för individer. Tobias hänvisade till Andres Serranos porrutställning med sexualiserade barn och Nathalia Edenmonts vidriga bilder på djur som hon dödat.

Flera menade att frågan var svår och komplicerad.

Veckans fråga är nu borttagen. En ny fråga kommer komma upp under kvällen.

Stödaffisch för Dan Park.

Stödaffisch för Dan Park.


  • Publicerad:
    2014-07-14 10:53