YTTRANDEFRIHET Igår var Vera Oredsson kallad på polisförhör med anledning av kommentarer hon skrivit på Nordfront.se som polisen menar kan utgöra hets mot folkgrupp.

Samtidigt som alltfler svenskar upplever att den fysiska otryggheten i samhället ökar med alla rån, våldtäkter och gängskjutningar fortsätter den svenska polisen att jaga pensionärskvinnor som uttrycker politiska åsikter på internet.

Det senaste offret för polisens absurda prioriteringar är Vera Oredsson som fyller 94 år nu på måndag. Under gårdagen var Oredsson kallad på förhör hos polisen i Ludvika. Under förhöret blev hon informerad om att hon är misstänkt för hets mot folkgrupp på grund av kommentarer som hon har publicerat i Nordfronts kommentarsfält.

Det var sju olika kommentarer som polisen menade skulle kunna utgöra åsiktsbrott. Däribland en kommentar som talade om ”pridepöbeln”, en kommentar där frasen ”hell seger” ska ha använts samt en kommentar som kritiserade religiös könsstympning. Den första kommentaren polisen lyfte fram var dock uppenbarligen ett skämt som skribenten verkar mena kommer från Småland. Skämtet polisen anklagar Oredsson för att ha spridit löd som följer:

En jude körde på ett hästdraget hölass med sin bil. Den hygglige Juden stannade och bad om ursäkt och i väntan på polisen bjöd bilföraren den chockade bonden på några klunkar ur sin spritflaska för att lugna hans nerver - polisen kom och den judiske föraren yttrade upprört: "Det är den fulle bonden som orsakade olyckan!"

I över en timmes tid förhörde polisen Oredsson om dessa kommentarer. Enligt Oredssons advokat försökte polisen provocera fram erkännanden bland annat genom att ställa en fråga om hennes minne verkligen vara bra nog för att komma ihåg alla kommentarer hon har skrivit.

— Det har ju gått rätt så bra tycker jag. I många fall behövde jag bara hänvisa till fakta och i några fall har jag tillstått att jag skrivit det och i andra fall vill jag inte kommentera det. Särskilt när det gällde homosexuella sa jag att det är en generationsfråga, det ville jag inte diskutera, förklarade Vera Oredsson direkt efter förhöret till Nordfront.

Vidare sa Oredsson att hon inte trodde att fängelse skulle bli aktuellt i hennes fall även om hon skulle bli dömd för kommentarerna i fråga.

Inte första åtalet mot Vera

Vera Oredsson föddes och växte upp i Tredje riket innan hon i samband med krigsslutet flydde till Sverige. Hon har varit övertygad nationalsocialist i hela sitt vuxna liv och också varit politiskt engagerad i flera nationalsocialistiska organisationer.

Efter att hon blev medlem i Nordiska motståndsrörelsen kom hon att åtalas för hets mot folkgrupp då hon 2016 hade vinkat till motdemonstranter på en 1 maj-demonstration. Tingsrätten dömde Oredsson innan hovrätten slutligen friade henne 2019 då hovrätten konstaterade att ingen hade sett en ”heilning” och att bilden som låg till grund för åtalet inte visade att det var något annat än en vanlig vinkning som hade skett.