ROBERTSFORS. Tre ungdomar i åldrarna 16-17 år åtalades för att ha ristat i en bänk. En av dem döms nu för åsiktsbrott vid Umeå tingsrätt.

Här inne utsattes en skolbänk för kränkning och hets

Det var i oktober förra året som tre elever på Tundalsskolan i Robertsfors, Västerbotten, ska ha ristat ett hakkors inne på skolan. Detta ska ha skett med hjälp av en ring på en av bänkarna utanför en lektionsal.

En lärare fick kännedom om det hela och kontaktade genast skolans rektor som inledde ett politiskt förhör med eleverna. Istället för att bara tillrättavisa eleverna angav hon ungdomarna till polisen och ett åtal upprättades för åsiktsbrott. Skolans rektor heter Anna-Lena Göttfert och har tidigare varit invald i kommunfullmäktige för Folkpartiet (numera Liberalerna).

Av domen framgår att det hela var ett oskyldigt bus-streck där de inblandade såg det hela som en lek där de gjorde något som var förbjudet. Tingsrätten hävdar dock att den urgamla solsymbolen har en automatisk koppling till ”Förintelsen” och ungdomarna har under förhör i rättegången fått frågor om huruvida de hyser några ”onda tankar om judar”. Detta har ungdomarna nekat till och de menar även att de inte riktigt visste vad hakkorset stod för. Efter händelsen har skolan haft utbildning om andra världskriget och de säger sig numera veta ”vad hakkorset betyder”.

En av ungdomarna döms för skadegörelse och hets mot folkgrupp medan de två övriga frias då brott inte kan styrkas. Den dömde och hans vårdnadshavare ska förutom dagsböter betala 2 774 kronor i skadestånd till Robertsfors kommun för en ny bänk som skolan köpte in.

Rektorn Anna-Lena Göttfert säger att skolan under hösten ”haft problem med rasistiska hälsningsfraser i korridoren och att hakkors har klottrats”. Det återstår nu att se om det blir mer hakkors på skolan när detta visat sig framgångsrikt för att trigga fram panikartade reaktioner från den politiskt korrekta lärarkåren.


  • Publicerad:
    2020-03-04 13:05