Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

15-åring gjorde en “John Cleese” – döms för åsiktsbrott

Av Redaktionen, 2020-03-16
redaktionen@nordfront.se

ÅSIKTSBROTT. En tonårspojke i Stockholm gjorde en ironisk Hitler-imitation genom att lyfta högra handen och föra två fingrar mot överläppen som en mustasch. Enligt tingsrätten hade han inget uppsåt att visa missaktning mot någon, men döms likväl för hets mot folkgrupp.

Det var i november som en 15-årig pojke enligt Stockholms tingsrätt ska ha gjort sig skyldig till åsiktsbrottet hets mot folkgrupp. Enligt åklagaren gjorde 15-åringen en så kallad nazisthälsning och visade därmed ”missaktning för andra folkgrupper med anspelning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung och trosbekännelse”.

Pojken har själv förnekat att han gjort någon ”nazisthälsning”, istället hävdar han att han höjde armen för att vinka åt en kompis. Två vittnen som kallats in av åklagaren har dock beskrivit att de sett pojken göra något som påminner om den brittiske skådespelaren John Cleeses imitation av Adolf Hitler i komediserien ”Pang i bygget”.


John Cleeses karaktär Basil Fawlty imiterar Adolf Hitler på ett sätt som enligt Stockholms tingsrätt är brottsligt. Ur serien ”Pang i bygget”, avsnitt ”The Germans”.

I tingsrättens dom kan man läsa att vittnena ”samstämmigt [har] berättat att [15-åringen] gjort en s.k. nazisthälsning genom att sträcka upp sin ena hand och hålla ett par av den andra handens fingrar ovanför sin läpp som för att föreställa en mustasch”.

Därmed anser tingsrätten att gärningen är styrkt. Däremot konstaterar man att det ”inte var fråga om någon direkt avsikt att uttrycka missaktning” från 15-åringens sida, samtidigt som man trots detta befinner honom skyldig till hets mot folkgrupp, ringa brott.

För åsiktsbrottet döms 15-åringen att betala dagsböter på sammanlagt 2 000 kronor.

Att barn och ungdomar begår åsiktsbrott tycks vara ett växande problem för samhället. Nyligen dömdes en 17-åring i Robertsfors för skadegörelse och hets mot folkgrupp efter att ha ristat något som liknade ett hakkors i en bänk utanför sin skola. I somras noterade också polisregion Västs så kallade demokrati- och hatbrottsgrupp ett växande problem med barn och ungdomar som ”heilar” när de passerar åkattraktionernas kameror.

Kontroversiell humor
Den brittiska serien ”Pang i bygget” (”Fawlty towers”) visas regelbundet i svensk tv och går för närvarande på TV4. John Cleese illegala Hitler-imitation sker i avsnittet ”The Germans”, som sändes på TV4 den sjätte mars och fortfarande finns tillgängligt på kanalens streamingtjänst TV4 Play.

Det är dock inte första gången som ”Pang i bygget” skapat kontroverser. 2013 valde brittiska BBC att censurera serien, men då av en helt annan anledning – nämligen att en karaktär vid namn major Gowen i samma avsnitt berättar om ”niggers” och ”hogs” för John Cleeses karaktär Basil Fawlty. Att Hitler-scenen inte på samma sätt censureras i Storbritannien kan kanske förklaras med att John Cleeses karaktär gör imitationen för att förnedra några tyska gäster på hotellet och påminna dem om Storbritanniens seger över Tyskland i andra världskriget.

I versionen som nyligen sändes på TV4 och som alltså alltjämt finns kvar på TV4 Play finns dock både Hitler-scenen och ”nigger”-scenen med major Gowen kvar.

Då TV4 – som numera ägs av Telia – har ett utgivningsbevis är det inte säkert att kanalen skulle dömas i en domstol för att man visar sketchen i ”The Germans”. Detta även om den i allt väsentligt är identisk med beskrivningen av den enligt Stockholms tingsrätt brottsliga gärning som 15-åringen nu gjort sig skyldig till – med eventuellt undantag att det inte framgår ifall 15-åringen likt John Cleese också gjorde en så kallad stechschritt [goose steps] i sin imitation.

Det återstår alltså att se ifall TV4 vidtar censuråtgärder med tanke på domen.

Källa:
Stockholms tingsrätt: Mål nr: B 17055-19


  • Publicerad:
    2020-03-16 18:15