YTTRANDEFRIHET. Navid Modiri intervjuade förra veckan den nationalistiske gatukonstnären Dan Park.

Förra året lanserade iraniern Navid Modiri podden ”Hur kan vi?” där han vill samtala ”med människor som inte tänker, tycker eller känner som” han själv gör.

Modiri fick kritik för att han när säsong två av podden inleddes intervjuade kontrajihadisten Ingrid Carlqvist.

Nyligen startade säsong tre av podden med en intervju med den invandringskritiske mainstreamdebattören Ivar Arpi och i det senaste avsnittet, som släpptes förra veckan, intervjuade Modiri konstnären Dan Park.

Intervjun med Park kretsade kring konst och provokationer, men gick även in på Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer som Park deltagit i.

— Efter att jag blev fälld för hets mot folkgrupp fick jag ju uppskattning från det hållet och då måste man ju träffa sina fans brukar jag säga, förklarar Park.

— Jag förstår inte varför dem ska vara hatade. De är vanligt folk, säger Park senare i programmet om Motståndsrörelsens anhängare.

På frågan om han blir rädd, får energi eller tycker om demonstrationerna svarar han följande:

— Man blir mer förbannad när man ser motdemonstranterna som håller på och kastar sten och skriker sina jäkla slogans. Man blir ju inte rädd.

Modiri försöker då försvara motdemonstranterna med att de kanske är rädda för Motståndsrörelsens demonstrationer.

— Så rädda kan de ju inte vara om de är med i motdemonstrationer. Vad är de rädda för? De är ju helt enkelt rädda för yttrandefrihet. De har inga hållbara motargument och då försöker dem tysta folk istället, kontrar Park.

I intervjun berättar Dan Park också att han varit i Auschwitz. Modiri frågar då hur det var där och får svaret att vädret var bra.

— Jag tänkte mer typ på den här stora grejen, jag tänkte: ”Fan, här skulle man kunna ha ett rejvparty”, tillägger Park sen.

Modiri pressar då Park om han inte ”känner nått” över ”det som hände där”.

— Varför ska jag göra det? Det var såpass länge sen, svarar Park och undrar ”varför det är så mycket tjat om det där” när det förintas miljontals med djur i Sverige varje år.

I intervjun framkommer det vidare att Park är kritisk till hur djur behandlas i samhället, att han anser att mänskligheten är en belastning för jorden och att miljöaktivister som Greta Thunberg borde fokusera mer på att försöka minska mängden människor på planeten.


  • Publicerad:
    2019-10-07 12:45