REPRESSION Konstnären Dan Park har återigen dömts för fängelse för sin konst. Denna gång har Malmö tingsrätt dömt Park till fyra månaders fängelse.

Under måndagen dömde Malmö tingsrätt återigen konstnären Dan Park till fängelse för hets mot folkgrupp. Denna gång dömdes Park för sex punkter för åsiktsbrottet till fyra månaders fängelse.

Konstnärens ”brott” rör fotografier han publicerat på sina egna konstverk på sociala medier, bland annat hakkors målade vid ingångarna till två kyrkor i Malmö, ett foto med ett klistermärke med texten ”Heil Pride” och regnbågsbakgrund på samt ett fotografi på ett klistermärke med ett hakkors gjort av covid-vaccinsprutor, Adolf Hitler och en karikatyr av en jude.

För att bevisa att det verkligen är Dan Park som publicerat inläggen har polisen inte bara bemödat sig med att ta reda på vilken epostadress som kopplats till Twitter-kontot i fråga, utan även kontaktat Microsoft för att ta reda på att Park verkligen förfogar över den.

Enligt tingsrätten har Park återfallit i så kallad brottslighet av samma slag så många gånger att någon annan påföljd än fängelse inte kan bli aktuell. Åklagaren ville av samma anledning att Park skulle dömas till nio månaders fängelse, något dock tingsrätten inte höll med om.

I en kommentar till Nya Dagbladet säger Dan Park att han inte anser sig ha gjort sig skyldig till något brottsligt överhuvudtaget och att den fällande domen verkade vara bestämd på förhand under rättegången.

— Under rättegången var de inte alls intresserade av att ta upp själva innehållet i bilderna, att jag skulle förklara vad det var och att det inte alls är hets mot folkgrupp. Det var bara en massa babbel om att det är publicerat där där och där… De tog för givet på förhand att det var hets mot folkgrupp, säger han till tidningen.