KOMMENTAR. Polisen annonserar nu internt om att man söker utredare till ”demokrati- och hatbrottsgruppen”. Affischerna illustreras med en bild på Nordiska motståndsrörelsen.

Affischen för polisens rekryteringskampanj. (Skärmbild)

Advokaten Henrik Sundström avslöjar i ett inlägg på Twitter att ”polisens anslagstavlor är tapetserade” med affischer där man söker fler utredare till den så kallade ”demokrati- och hatbrottsgruppen”.

Affischerna domineras av en bild från Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg den 30 september 2017.

Polisledningen gör med andra ord ingen hemlighet av att arbetet som ”utredare” vid hatbrottsgruppen handlar om att förfölja och sätta dit regimkritiker och politiska motståndare.

”Är du beredd att ta ställning för demokratin?” frågar myndigheten retoriskt på affischen och avslöjar därmed att man inte i första hand söker erfarna och skickliga utredare, utan snarare systemtrogna och ideologiskt drillade NPC:er i uniform.

Henrik Sundström ifrågasätter också att polisen nu prioriterar stora resurser till denna hatbrottsgrupp samtidigt som det är en stor brist på poliser som utreder grova brott som våldtäkter och mord.

”Demokratibrott”
Den 24 september startar rättegångar i Göteborgs tingsrätt mot 16 medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen som ett efterspel till demonstrationen 2017.

De flesta av dessa står åtalade för låtsasbrottet ”hets mot folkgrupp”. Alltså den typ av brottslighet som nu polisen hårdsatsar sina sinande resurser på i gruppen för demokratibrott och hatbrott.

På polisens hemsida står det intressant nog att läsa:

Det finns ingen brottsrubricering eller något i brottsbalken som heter ”demokratibrott”. Men polisen väljer att använda sig av begreppet för att signalera allvaret när någons grundlagsskyddade rätt att utöva sin yttrande-, informations-, mötes-, demonstrations-, förenings- och religionsfrihet hotas.

Den 30 september 2017 utnyttjade Nordiska motståndsrörelsen sin ”grundlagsskyddade rätt att utöva sin yttrande-, informations-, mötes-, demonstrationsfrihet”.

De som hotade denna frihet var framför allt Judiska församlingen i Göteborg, World Jewish Congress, chefredaktörer på flera av de stora dagstidningarna och ett antal andra yttrandefrihetshatare, som med smutskastning och lögner försökte stoppa den grundlagsskyddade demonstrationen.

Ingen av dessa har blivit föremål för utredning från polisens ”demokrati- och hatbrottsgrupp”.

Källa:
Henrik Sundström på Twitter


  • Publicerad:
    2019-09-07 20:00