ANTISEMITISM/JUDISKT LIDANDE. I dagarna avslöjades den judiska familjen Berent i kanadensiska Winnipeg med att själva ha utfört den värsta antisemitiska hatattacken i stadens historia – riktad mot dem själva.

Oxana Berent. Skamlös judisk lögnare.

Torsdagen den 18 april drabbades BerMax Caffé i den kanadensiska staden Winnipeg av vad som kallats den mest ”skamliga” antisemitiska hatbrottsattacken som någonsin genomförts i staden.

Tillkallad polis rapporterade då att restaurangen var ”gravt vandaliserad” och nedsprejad med hatretorisk graffiti.

Då sade Elaine Goldstine, som är chef för Winnipegs judiska federation, att de alla var ”förskräckta och ledsna”.

— Jag kan bara inte förstå hur eller varför människor skulle vilja göra en så fruktansvärd handling, sade Goldstine.

Talesmannen för judiska federationen Adam Levy sade att ”detta är den mest skamliga antisemitiska handling vi har sett i vår församling, kanske någonsin”.

Men i onsdags meddelade polisen att attacken var iscensatt av judarna själva.

Den judiska familjen har gripits
Alla tre medlemmar i familjen Berent som äger restaurangen har gripits och anklagas nu för den falska attacken på sin eget företag.

Oxana Berent, en av delägarna, förnekar brott och säger i Manitobas radioprogram Up to Speed att hon aldrig skulle ljuga om en sådan sak.

— Vi har inte gjort det, för vi skojar inte om svastikor på våra egna väggar. Min mormors familj, de dog i förintelsen. Bara hon och hennes lillebror överlevde, hela familjen. Vi skojar inte om det, sade Oxana under flödande tårar.

När Berents rapporterade attacken till polisen hävdade Oxana också att hon hade blivit fysiskt attackerad av vandalerna.

”Attacken” genomfördes dagen före årets judiska firande av pesach påbörjades.

Winnipegs polischef Danny Smyth fördömde på onsdagen under en presskonferens familjen Berents falska hatattack.

— Vi hittade bevis för att ett brott har begåtts. Det var bara inte ett hatbrott, sade polischefen, men vill inte ”spekulera” i motiven bakom det falska brottet.

Smyth tror dock att det inträffade kommer att öka medborgarnas ”cynism”.

— Jag är djupt besviken och uppriktigt sagt arg att denna familj har använt hat och rasism på ett så falskt sätt.

Polischefen är också arg för att familjen Berent har slösat stora polisresurser under påskhelgen som bättre hade kunnat användas till annat.

— Fler är 25 poliser och tekniker har använt nästan 1 000 arbetstimmar under en hektisk helg för att slutföra undersökningen, sade Smyth.

Winnipegs borgmästare Brian Bowman kallade familjen Berents tilltag ”motbjudande” och sade att om anklagelserna mot dem bevisas i domstol, kommer deras handlingar att innebära ”förtroendekris” i samhället.

Den kristna prästen Loraine Mackenzie Shepherd skulle i går ha hållit en intersektionell bönestund för att be för de judiska ”offren” för det anmälda antisemitiska brottet, men efter att ha samtalat med medlemmar i den judiska församlingen fick hon grönt ljus att ställa in bönestunden.

— Vi gjorde bedömningen att vi alla nu är alldeles för upprörda för att anordna någonting, sade hon.

Den judiska federationen skriver i ett uttalande att de återigen vill tacka Winnipegpolisen för deras arbete och för deras fortsatta stöd för den judiska församlingen.

Oxana Berent, hennes man Alexander Berent och deras son Maxim Berent kommer att åtalas i maj.

Källa:
Hate-crime attack on café staged, Winnipeg police say, after owners charged with mischief


  • Publicerad:
    2019-04-26 13:30