MALMÖ. Den antimuslimske dansken Rasmus Paludan har återigen ansökt om tillstånd för en manifestation i Malmö. Enligt rykten rör det sig om ett nytt försök till koranbränning.

Dansken Rasmus Paludan vill återigen manifestera i Sverige. Foto: ©News Øresund – Johan Wessman (CC BY 3.0).

Det var i augusti förra året som det danska partiet Stram Kurs partiledare Rasmus Paludan avvisades vid den svenska gränsen. Avvisningen skedde efter att Paludan fått avslag på en ansökan om att hålla en manifestation i Malmö där han bland annat planerade att bränna en koran tillsammans med konstnären Dan Park.

Paludan ålades dessutom med ett tvåårigt inreseförbud då han ansågs utgöra något typ av ”hot” mot Sverige. Paludan kom sedermera att kunna bevisa att han är svensk medborgare och har efter detta stämt staten på ett miljonbelopp för att polisen nekade honom inträde i landet.

Nu har Paludan återigen ansökt om tillstånd att manifestera på Dicksons väg i Rosengård på torsdag. Det är oklart ifall det rör sig om ännu en koranbränning.

— Det handlar om någon form av stillastående manifestation. Oavsett om sammankomsten beviljas eller inte har polisen avsatt resurser och vi planerar för att det kan bli en manifestation på torsdag, säger Nils Norling, Malmöpolisens presstalesperson till SVT Nyheter Skåne vid lunchtid på måndagen.

Efter de många propalestinska manifestationer som hållits under förra veckan har polisen startat en så kallad särskild händelse. Hanteringen av Paludans förfrågan kommer att ingå i den särskilda händelsen, enligt Malmöpolisen.

— Även den här potentiella manifestationen på Rosengård hanteras inom ramen för den särskilda händelsen. Det gör att vi kan skifta och flytta personal dit där det behövs, säger Nils Norling till SVT.

 


  • Publicerad:
    2021-05-18 07:00