SYSTEMTRAKASSERIER. I samband med att Motståndsrörelsen demonstrerade i norska Kristiansand i somras så frihetsberövades ett antal svenska aktivister av norsk polis när de försökte ta sig till demonstrationen. Fem medlemmar i Näste 3 uppmanas nu att skriva på ett strafföreläggande för brott mot vapenlagen.

I en bil som var på väg till Norge inför demonstrationen i Kristiansand befann sig fem medlemmar i Motståndsrörelsens Näste 3. Bilen stannades av norsk polis vid gränsen och förvägrades inträde i landet, samtidigt som man förhördes av norska säkerhetspolisen PST.

En av dem som befann sig i bilen var Tobias Malvå, som berättar för Nordfront att polisen menade sig ha funnit ett ”stickvapen” i en väska i bilen. Polisen meddelade dock att de skulle beslagta det påstådda vapnet och förverka det med löfte om att inga vidare åtgärder skulle komma att vidtas.

Till Nordfront berättar Malvå att ingen i bilen hade med sig någon kniv eller liknande som skulle kunna uppfattas som ett ”stickvapen”. Det enda han kan tänka sig att polisen försöker hävda är ett stickvapen är en hemmagjord skruvmejsel som fanns i en av medlemmarnas väskor. Men varken skruvmejseln eller något annat tycks ha beslagtagits av polisen för förverkning.

Bild på den lilla hemmagjorda skruvmejsel som med största sannolikhet är det ”stickvapen” som norsk polis vill att fem personer ska böta för. Klicka för större bild.

Nordfront har nu också tagit del av ett brev som skickats ut av norska polisen till samtliga fem personer som befann sig i bilen. I brevet uppmanas man skriva på ett strafföreläggande där man erkänner sig skyldig till att ha försökt föra in ett vapen i Norge.

Brevet, som undertecknats av Øst politidistrikt och polisadvokat John Øyvind Skarpeid, menar att mottagarna har fem dagar på sig att ta ställning till strafföreläggandet och att ärendet annars automatiskt går vidare till domstol.

Utdrag ur brevet från norsk polis, där fem personer uppmanas att erkänna innehav av samma påstådda vapen. Klicka för större bild.

Ingen av de fem personerna som mottagit brevet har i skrivande stund skrivit på något strafföreläggande.

Ifall norsk polis lyckas med att lagföra fem personer för att ha försökt föra in ett och samma ”stickvapenliknande föremål” i Norge återstår att se. Nordfront kommer att fortsätta följa utvecklingen.


  • Publicerad:
    2017-10-14 15:30