INRIKES. Den kontroversielle rikspolischefen Dan Eliasson erkänner att han misslyckats med att återta kontrollen över Sveriges alltfler svårkontrollerade invandrarförorter.

Den hårt kritiserade och omstridde rikspolischefen Dan Eliasson lovade för två år sedan att polisen skulle återta kontrollen över Sveriges alltfler svårkontrollerade invandrarförorter.

— Jag tror att det kommer att ta lång tid innan jag kan sitta i en lördagsintervju och säga att nu finns det inga utsatta områden längre. Däremot lovar jag att under 2015 och 2016 kommer vi att återta ett antal områden som tidigare har varit nästan kontrollerade av kriminella gäng, sade Eliasson år 2015.

Men trots rikspolischefens löfte har antalet ”särskilt utsatta områden”, som polisens Nationella operativa avdelning (Noa) kallar det, på två år ökat från 15 till 23 stycken. Utöver det finns det idag i Sverige 38 stycken ”utsatta områden”. Sammanlagt innehåller dessa runt 5 000 kriminella fördelade på 200 kriminella nätverk.

Eliasson skyller sitt brutna löfte på att polisen ”ätits upp resursmässigt” av ”migration, gängskjutningar, grov brottslighet och terror” samt på ”beslutsfattares okunnighet”. Trots poliskårens allt större svårigheter med att upprätthålla lagen ser han mot framtiden med tillförsikt.

— Vi förflyttar mer resurser till de här områdena. Vi balanserar om. Vi inför teknik. Vi inför kameror på ett sätt som vi inte har gjort tidigare. Vi har med regeringens hjälp fått möjligheter att samarbeta med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skatteverket, Kronofogden i de utsatta områdena. Förut har vi jobbat mot 25 till 30 personer på nationell nivå. Nu jobbar vi med särskilda personer på lokal nivå, meddelade Eliasson.

Källa:
Dan Eliasson: Vi har ätits upp resursmässigt


  • Publicerad:
    2017-10-07 23:20