INRIKES. En 47-årig man har dömts för hets mot folkgrupp efter att ha kallat Ikea-mördaren Abraham Ukbagabir för ”neger” på Facebook.

Abraham Ukbagabir.

En 47-årig man från Boden dömdes nyligen för ett Facebook-inlägg där han ska ha uppmanat till mord på Abraham Ukbagabir, som 2015 mördade en mamma och hennes son på Ikea i Västerås. Mordet inträffade efter att Ukbagabir fått avslag på sin asylansökan.

Den 47-årige mannen dömdes dock inte för att ha uppmanat till mord men för att han ska ha kallat Ukbagabir för ”neger”, något som Luleå tingsrätt anser är ”hets mot folkgrupp”.

Den 16 januari i år skrev mannen följande: ”Han ska ju dödas inte skadas. Hur svårt kan det vara att knäcka nacken på negern”.

Med bakgrund av detta valde åklagaren Rickard Finnberg att väcka åtal mot mannen, både för hets mot folkgrupp och förtal. Finnberg menar att mannen ska ha ”uttalat sig hotfullt och nedsättande om Abraham Ukbagabir med syftning på ras och hudfärg”.

I åtalet yrkade åklagaren att 47-åringen skulle betala 10 000 kronor i skadestånd till Ukbagabir för kränkning.

När Ukbagabir förhördes och fick frågan om han ”kände sig rasistiskt kränkt” av inlägget svarade han att han struntade i det som hade skrivits om honom. Trots det så dömdes den 47-årige mannen för hets mot folkgrupp. I domen står det:

Inlägget utgör enligt tingsrättens mening också ett meddelande med hotfull innebörd som, även om det tar sikte på målsäganden specifikt, genom ordvalet tveklöst uttrycker missaktning för en grupp av människor med anspelning på ras och hudfärg.

Mannen dömdes till 40 dagsböter och villkorlig dom.

Källa:
Dømt for å ha kalt Ikea-morderen neger på Facebook


  • Publicerad:
    2017-11-03 12:00