SVERIGE. Ikea-mördaren Abraham Ukbagabir har uppgett ett motiv för morden han begick på Ikea i Västerås den 10 augusti i år. Ukbagabir valde sina offer för att de var svenskar och för att morden skulle få maximal uppmärksamhet.

Polisens bild på Ikea-mördaren Abraham

Polisens bild på Ikea-mördaren Abraham Ukbagabir.

Det var den 10 augusti i år som eritreanen Abraham Ukbagabir oprovocerat högg ner en en 55-årig svensk mamma och hennes 28-årige son på Ikea i Västerås. Båda två avled av sina skador. Dubbelmördaren skadade även sig själv efter morden och fördes därför till sjukhus där han fick vård.

Ukbagabir greps och har suttit anhållen sedan augusti och han har sedan dess genomgått en rättpsykiatrisk undersökning. Efter undersökningen har ett rättsmedicinskt utlåtande kommit som slår fast att den 36-årige eritrianen är psykiskt frisk och att han även var det vid gärningstillfället.

I den rättpsykiatriska undersökningen säger Ukbagabir att han valde offrena för att ”de såg svenska ut” och hade han haft en pistol hade han använt den istället, för att det skulle ha ”gett mer tyngd i hans budskap”. Han ska också ha sagt i undersökningen att han utförde morden som hämnd för att han skulle utvisas ut ur landet.

Rättegången mot Abraham Ukbagabir inleds den 28 oktober. Tingsrätten har beslutat om säkerhetskontroll vilket innebär att alla besökare kommer att visiteras innan de släpps in.

Källa:
Mördarens val av offer: ”De såg svenska ut”


  • Publicerad:
    2015-10-22 19:30