INRIKES. Det svenska möbelföretaget Ikea lanserar nu en ny design med regnbågsmönster på sina populära bärkassar för att hylla Pride och visa att företaget tror på alla människors lika värde.

Ikeas nya regnbågskasse. Bild: Ikea.

De flesta svenskar känner antagligen igen Ikeas populära blå kasse Frakta. Från och med 1 juli, lagom till Stockholm Pride, kommer kassen finnas i regnbågsmönster, rapporterar Nyheter24.

— Vi har ju ett motto att alla människor är lika värda och väljer att uppmärksamma det genom symboliska saker, säger Tina Björeman, pressansvarig för heminredning på Ikeakoncernen Sverige till tidningen.

Regnbågskassen kommer att säljas i de flesta av Ikeas länder och vara ett led i att sprida svenska värderingar till resten av världen, enligt Björeman.

Priset på den nya homokassen är fortfarande inte satt, men kommer antagligen bli något dyrare än den klassiska versionen.

— De här typerna av kassar brukar kosta cirka tio kronor mer än den klassiska upplagan, säger Björeman.

På en fråga från nättidningen Världen idag om inte regnbågssymbolen snarare är en symbol för en sexualliberal livsstil än för alla människors lika värde svarar Felix Östman, presstalesperson på Ikea:

— På Ikea tror vi på allas rätt att vara sig själv, vilket vi bland annat vill visa genom vår kasse. Givetvis är det tråkigt om någon uppfattar något annat.

Det återstår att se hur det folkfientliga möbelföretagets ställningstagande för homolobbyn kommer att tas emot i länder som Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Pakistan.

Källa:
Nu ändras Ikea:s klassiska Frakta-kasse – blir ”regnbågsfärgad”


  • Publicerad:
    2019-05-28 10:30