POLITISK KORREKTHET. Astrid Lindgren har tidigare kritiserats för att ha skrivit om negerkungar. Nu får en gardin med Pippi Långstrump-motiv kritik för att vara ”rasistisk”.

n-10624656_10152530177107284_3893863734433662129_n

Idag kom det senaste mediadrevet mot något som endast med politisk korrekt fantasi kan ses som ”rasistiskt” och problematiskt. Den här gången var målet för mediahetsen Astrid Lindgrens värld som säljer gardiner med ett motiv som visar Pippi Långstrump flankerad av två negerbarn som viftar med stora blad.

Många är arga och har krävt svar på parkens Facebooksida”, skriver Sveriges Radio utan att specificera exakt hur många som verkligen klagat över gardinernas motiv.

”Som mamma till ett afrosvenskt barn undrar jag hur ni tänker när ni säljer gardiner där bruna barn agerar slavar åt Pippi?”, ska i alla fall en upprörd mamma ha skrivit. En annan hysterisk kvinna associerar gardinerna med sin egna politiskt korrekta censurering av barnböcker och skriver följande:

Jag brukar stryka över vissa ord med Tipp-ex i barnböckerna. Det borde jag ändå inte behöva göra 2014. Helt sjukt!

— Vi såg det inte på det sättet, vi tänkte inte den tanken. Men jag förstår ju nu att det är olämpligt att ha en bild på de här färgade killar som fläktar Pippi Långstrump, säger Ove Olsson, försäljningschef på Astrid Lindgrens värld.

Olsson meddelar vidare att Astrid Lindgrens värld härmed slutar att sälja gardinerna samt att de kommer ge pengarna tillbaka till alla kunder som köpt gardinerna.

Danmarks äldsta tidning, Berlingske, har rapporterat om den svenska nyhten och då satt en syrlig rubrik där ordet ”rasism” sätts inom citattecken för att ifrågasätta att gardinerna verkligen skulle ha något med riktig rasism att göra.

Källor:
Rasistisk gardin såldes i souvernirbutiken på Astrid Lindgrens värld
Kritik mot Pippi-gardin: Det är svarta barnslavar


  • Publicerad:
    2014-09-08 23:40