SVERIGE. Negerbollar och Kinapuffar var det tidigare och nu är det dags igen. Denna gång är det Haribo som viker sig för massmedia och ”protester på sociala medier”.

haribo

Det danska företaget Haribo har tagit bort bitar ur sin godispåse ”Skipper Mix” i Sverige. Anledningen är att bitarna föreställde afrikanska, asiatiska och indianska ansiktsmasker, vilket enligt Nyheter24 lett till ”protester på sociala medier”.

Nyheter24, som själv uppger att Haribo plockat ner ”nidbilderna” från sin hemsida efter deras granskning, har intervjuat Haribos VD Ola Dagliden som säger att det kom kommentarer om rasistlakritsen i december.

–- Jag förstår kritiken och tycker att det är viktigt att lyssna på konsumenterna och beslut togs att plocka bort de berörda bitarna, säger Dagliden till Nyheter24.

Dagliden uppger till Sydsvenskan att ”det handlar inte om att vara politiskt korrekt” men att det räcker med att några få klagar för att han ska göra stora förändringar. Dagliden säger dock att det inte funnits någon medveten vilja att kränka och orsaka psykiskt skada hos andra människor utan att figurerna handlar om en historia om en sjöman.

–- Det här är en produkt som funnits i många år och handlar om en historia om en sjöman som seglade jorden runt och samlade på sig souvenirer som mynt och masker från olika delar av världen, säger han till Nyheter24.

Källor:
Efter protesterna – Haribo stoppar rasistiskt godis
Haribo stoppar lakritsgodis efter rasistanklagelser


  • Publicerad:
    2014-01-18 02:08