Efter en fem år lång belgisk rättsprocess står det klart att seriealbumet Tintin i Kongo från 1931 inte kan fällas för påstått ”rasistiskt” innehåll.

Tintin i Kongo har anmälts ett flertal gånger och har hittills friats varje gång. Även här i Sverige har krav på förbud av serien lämnats in till Justitiekanslern två gånger, men utan resultat.

Kitimbwe Sabuni, talesman för Afrosvenskarnas riksförbund har varit drivande i frågan och motiverar anmälan med påståendet att Tintin i Kongo skrivits för att lära vita barn att se ned på kongoleser och övriga afrikaner.

I mångkulturella länder så som USA och Storbritannien har seriealbumet strategiskt flyttats från barnhyllorna på bibliotek och i vissa fall helt tagits bort.

Vi har sett liknande fall tidigare och det förefaller alltid en smula komiskt. Pippi Långstrumps pappa fick helt plötsligt inte längre kallas för negerkung och att beställa en negerboll på café blev för cirka tio år sedan totaltabu. Så sent som i fjol anmäldes godiset ”kinapuffar” och för några år sedan debatterades det hetsigt kring glassen nogger. För ungefär en månad sedan lämnade hip-hopartisten Timbuktu in en anmälan om en serieteckning i Metro. Orsaken? Serietecknaren skämtade om afrikanska kannibaler.

Dubbelmoralen i debatten är påtaglig. Det skämtas friskt om ”dumma blondiner”, ”white trash” och ”rednecks” i tv-serier, i radio och i tidningar. Då är det ingen som lämnar in någon anmälan inte. Nej, för det är helt ok att skämta om och generalisera över vita människor.

Att förbjuda ordet negerboll är som om jag skulle vilja förbjuda ordet vitlök. För fy vad kränkt jag känner mig varje gång jag går med mina vita barn genom grönsaksdisken och det står VITLÖK. Frågan är om man ens hade blivit tagen på allvar om man lämnade in en anmälan om kränkning rörande ordet ”vitlök”? Eller skulle det bli stora rubriker i kvällstidningarna om en blond kvinna tröttnade på blondin-skämten och valde att anmäla med motiveringen: ”Blondin-skämten är till för att lära invandrarbarn att se ned på nordiska kvinnor och behandla dem som sexobjekt.” Knappast!

Tintin i Kongo blev friad från hets mot folkgrupp den här gången. Men det är knappast över. Nej, det blir med all säkerhet fler ronder. Frågan är vad som kommer att anmälas eller förbjudas nästa gång?


  • Publicerad:
    2012-02-13 00:00