KULTUR. Det judeägda förlaget Bonnier Carlsen hotar med att inte ge ut fler exemplar av Jan Lööfs populära barnböcker – för att de innehåller politiskt inkorrekta illustrationer.

Skrot-Nisses skapare Jan Lööf har hamnat i konflikt med sitt förlag Bonnier Carlsen. De kräver att han ska göra om illustrationerna i två av sina mest populära barnböcker – annars ger de inte ut fler exemplar och förstör de som finns i lager.

Anledningen till förlagets krav är att de anser att barnböckerna ”innehåller stereotypa skildringar av andra kulturer”.

Titlarna det rör sig om är Morfar är sjörövare och Ta fast Fabian, i vilka man kan finna karaktärer som den elake sjörövaren Omar och svarta jazzmusiker.

– De hade bland annat synpunkter på jazzmusikerna som uppträder, nån var för utklädd och nån fick inte ha på sig solglasögon när han gick och lade sig. Det dög inte. Så jag gjorde några skisser men till slut insåg jag: det här går inte, det blir för tokigt. Då svarade de med att säga: ”Då lägger vi ner boken”, förklarade Jan Lööf i en intervju.

Som svar på frågan om han inte kan förstå förlagets invändningar om att bilderna i Ta fast Fabian är ”problematiska” säger Jan:

– Trumslagaren jag har ritat av var en kompis till mig som jag själv uppträtt med. Han heter Rebop Kwaku Baah och dog för trettio år sedan, men skulle han se bilden så vet jag att han skulle bli smickrad. Han var en väldigt vacker man. Förlaget bryr sig mycket om diskussioner i sociala medier har jag förstått, och får de minsta kritik så backar de.

Eva Dahlin, som är litterär chef på Bonnier Carlsen, förklarar till media varför de anser Lööfs böcker vara problematiska:

– Det handlar om stereotypa skildringar av andra kulturer, något som inte är konstigt eftersom alla bilder skapas i en kontext, i sin tid, vilken är föränderlig. Har man till exempel sitt ursprung i Mellanöstern kan man vara trött på att sällan vara på den goda sidan i litterära skildringar. Barnboken har en särställning eftersom man läser böckerna över en längre tid och äldre tiders synsätt lätt lever kvar okommenterat. Som vuxen har man kanske sina nostalgiska glasögon på sig och missar saker som kan upplevas problematiska för andra. Vi har fått reaktioner från läsare på hans böcker, men det är inget som vi har påverkats av. Diskussionen har funnits internt under en längre tid.

I hela sitt yrkesverksamma liv som folkkär författare har Jan Lööf varit knuten till Bonnier Carlsen vilket gör att han nu hellre lägger ned sitt författande än att byta till något annat förlag.

– Jag är 76 år gammal och orkar inte byta. Det här handlar inte om pengar för mig. Men jag kommer nog inte att göra fler bilderböcker för barn.

Källa:
Jan Lööfs populära böcker kan stoppas


  • Publicerad:
    2016-05-08 22:35