KULTURMARXISM. En ny film med karaktären Bert Ljung kommer snart på bioduken. Författarna Sören Olsson och Anders Jacobsson har valt att omforma honom till en ung kille som bejakar de kulturmarxistiska värderingarna som råder.

Sören Olsson, Anders Jacobsson - skaparna av karaktären Bert Ljung.

Sören Olsson, Anders Jacobsson – skaparna av karaktären Bert Ljung.

Den första boken om den unge tjejtjusaren Bert Ljung kom ut 1987. I mitten på 90-talet gjordes en tv-serie och en långfilm om Bert med Martin Andersson i huvudrollen.

Författarna till Bert-böckerna, Sören Olsson och Andreas Jacobsson, tycker att deras gamla böcker om Bert skär sig med tanke på nutidens rådande kulturmarxistiska värderingar.

— När vi skrev den första boken var jag själv 24. Jag hade inte mycket erfarenheter av livet och genustänk var inte direkt på tapeten, säger Jacobsson.

— Vissa bitar är lite väl grabbiga för min egen smak, andra bitar är lysande. Men man får se det genom en 13-årig killes vedermödor och vaga livserfarenhet. Det gäller ju allt vi skriver, fortsätter Jacobson.

Ett av de grabbiga exemplen är när översittaren Klimpen greppar tag i en tjejs rumpa och skriker: Balla balla balla!, vilket tjejen fnittrar bort. Vilket Bert sedan testade på och fick en örfil tillbaka istället.

— Och Klimpen är en stor jävla idiot som beter sig jävligt illa, det är viktigt att komma ihåg. Om killar i landet tror att det är så man ska vara, så är det ett problem som finns i de omgivningarna, säger Olsson.

Författarparet Olsson och Jacobsson vill att Bert ska bli mer nutidsanpassad och med tanke på alla de sexuella ofredanden och våldtäkter som skett den senaste tiden väljer de att plocka bort vad som anses som allt för grabbiga inslag.

— Bert måste kännas modern och ha mer up to date-attityder mot både tjejer, omgivningen, sitt eget kön och sin bekantskapskrets, säger Olsson.

Den senaste boken “Bert och Börje” handlar om hur Bert tillsammans med en så kallad queer-tant engagerar sig mot tafsande.

— Där tar vi upp frågor som ”Vem är jag? Vad förväntas att jag ska göra? Vem sätter ramarna för vad jag är?” Givetvis genom Berts ögon, säger Jacobsson.

Författarparet säger sig dock värna om karaktären Berts själva personlighetskärna.

— Han är ingen superhjälte, utan en mjukis på många sätt. Han är osäker och vill bli uppskattad och beundrad. Det är viktigt att modernisera, men inte ta bort själen. Min uppgift är att se till att Bert får vara Bert även i en ny tid, säger Olsson.

Källa:
Författarna: Berts kvinnosyn ska uppdateras


  • Publicerad:
    2016-08-02 17:20