UMEÅ. Judiska centralrådet anordnar en så kallad kippa-vandring i Umeå för att visa solidaritet med Judiska föreningen i Umeå som stängde ner sin verksamhet efter att någon hade satt upp klistermärken från Nordfront på deras lokaler.

Nordfront har tidigare skrivit om turerna kring Judiska föreningen i Umeå som slog rekord i fake news efter att någon klistrat upp klistermärken från Nordfront på deras lokaler.

Det Judiska centralrådet har nu beslutat sig för att anordna en så kallad kippa-vandring i Umeå under söndagen för att visa solidaritet med föreningen. Även kyrkorna, Umeå kommun och det interreligiösa rådet är med och arrangerar manifestationen.

— Det som har skett i Umeå är fruktansvärt – när man skrämmer en grupp till tystnad på det här viset. Vi vill visa vår solidaritet med föreningen, säger Aron Verständig, ordförande i Judiska församlingen i Stockholm och i Judiska centralrådet.

Verständig anser att det är viktigt att polisen agerar och kan gripa de som är skyldiga i det här fallet. Han vill också att Umeå kommun ska se till att skaffa fram en ny lokal som den Judiska föreningen kan fortsätta sin verksamhet i, vilket man kommer att diskutera under ett möte på fredagen när kommunen träffar företrädare från Judiska föreningen.

— Min känsla är att det finns en stor upprördhet i civilsamhället över att nynazismen har fått det här utrymmet, säger Verständig.

Kippa-vandringen kommer att utgå från Vänortsparken klockan 14:00 på söndag och det kommer att finnas kippor att låna för den som vill delta.

Källa:
Kippa-vandring i Umeå för att stödja judar efter nazistiska trakasse


  • Publicerad:
    2017-04-20 14:15